Moučník královny Konstancie
Středeční vysílání Apetýtu se uskutečnilo v areálu kláštera Porta coeli v Předklášteří. A tak se s vámi rádi podělíme o recept na moučník královny Konstancie Uherské, která klášter v roce 1233 založila.
Budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky
- 120 g tuku na pečení
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- pár zrnek soli
- lžičku citronové kůry
- 1,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
na náplň:
- 2 větší jablka
- 2 mrkve
- 3 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
- polévkovou lžíci medu a citrónovou kůru
Postup:
- Nejdříve z uvedených surovin vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v ledničce odpočinout asi půl hodiny.
- V mezičase si připravíme náplň. Nastrouháme jablíčka (nejlépe bez slupky), mrkev i citrónovou kůru. Také přidáme mleté vlašské ořechy, med a všechno spojíme.
- Odpočinuté těsto vyválíme na tenký plát a dáme do formy.
- Zbytek těsta budeme potřebovat na zakrytí moučníku.
- Těsto vyválíme, uděláme rádýlkem kruh, aby vznikl kulatý plát těsta a do něj malým vykrajovátkem vykrajujeme květinky.
- Pracujeme na pomoučeném válu, aby se těsto nepřichytávalo.
- Náplň rovnoměrně naneseme na těsto a zakryjeme vykrájeným horním dílem.
- Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170 stupňů asi 30 minut.
Související
-
Lněné slané sušenky
Recept na lněné slané sušenky nám poslala posluchačka Božena z Ostrova u Macochy. Zdravé „křupání“ se u nich s chutí konzumuje u televize nebo odpolední kávy.
-
Jablečný koláč s rumovým přelivem
Celý tento týden budeme v Apetýtu zvědavě nahlížet do talířů známých osobností známých svým kladným anebo nevšedním vztahem k jídlu.
-
Mrkváče
V pondělních Babských radách jsme ve vysílání podrobně probírali mrkev, její zdravotní benefity jsou rozsáhlé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka