Mrkváče

V pondělních Babských radách jsme ve vysílání podrobně probírali mrkev, její zdravotní benefity jsou rozsáhlé.

Mrkev má vitamíny C, D, E, nejvýznamnější je beta karoten, který chrání před poškozením způsobeným volnými radikály, v těle se přeměňuje na vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak. Mrkev je močopudná, projímavá, je užitečná při močových kamenech nebo zánětu kloubů, obsah její vlákniny podporuje vylučování cholesterolu, podporuje imunitní systém, cenné látky z ní získají i těhotné a kojící ženy.

Chuť starší mrkve zlepšíte povařením v pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Rozpálený tuk na pánvi nebude prskat, pokud k němu přidáte kolečka syrové mrkve.

Pojďme se pustit do receptu!

Budete potřebovat:

  • 25 dkg tuku
  • 1 vejce
  • ¼ kg jemně strouhané mrkve
  • ½ prášku do pečiva
  • 40 dkg polohrubé mouky, může být i v bezlepkové variantě

Postup:

  1. Těsto zpracujete, vyválíte a krájíte čtverečky, které plníte marmeládou, tvarohem, povidlím nebo ořechy.
  2. Vytvoříte šátečky a pevně přitisknete okraje.
  3. Po upečení do růžova mrkváče pocukrujte.

Související

  • Brynzovky

    Recept na slané chuťovky, které se v rodině paní Boženy z Bílovic nad Svitavou pečou pravidelně, dostane prostor v dopoledním Apetýtu. Říká jim brynzovky.

  • Lívance z kyselého mléka

    V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.

  • Makovec

    V Apetýtu vás zveme do světa sladkých dobrot. Dnes si pochutnají zvláště ti, kteří mají rádi vláčný makovec.