Mrkváče
V pondělních Babských radách jsme ve vysílání podrobně probírali mrkev, její zdravotní benefity jsou rozsáhlé.
Mrkev má vitamíny C, D, E, nejvýznamnější je beta karoten, který chrání před poškozením způsobeným volnými radikály, v těle se přeměňuje na vitamín A, tolik potřebný pro zdravý zrak. Mrkev je močopudná, projímavá, je užitečná při močových kamenech nebo zánětu kloubů, obsah její vlákniny podporuje vylučování cholesterolu, podporuje imunitní systém, cenné látky z ní získají i těhotné a kojící ženy.
Chuť starší mrkve zlepšíte povařením v pomerančové šťávě, do níž přidáte kapku oleje. Rozpálený tuk na pánvi nebude prskat, pokud k němu přidáte kolečka syrové mrkve.
Pojďme se pustit do receptu!
Budete potřebovat:
- 25 dkg tuku
- 1 vejce
- ¼ kg jemně strouhané mrkve
- ½ prášku do pečiva
- 40 dkg polohrubé mouky, může být i v bezlepkové variantě
Postup:
- Těsto zpracujete, vyválíte a krájíte čtverečky, které plníte marmeládou, tvarohem, povidlím nebo ořechy.
- Vytvoříte šátečky a pevně přitisknete okraje.
- Po upečení do růžova mrkváče pocukrujte.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.