Mrkvový dort
Co je lepší: káva, nebo víno? Sklenka nebo šálek? V podniku, kam vás vezmeme na rozhlasový výlet, našli balanc a podle něj i podnik v historickém centru Znojma pojmenovali – Balance coffee and wine.
K zakousnutí pečou koláče i slané snacky. František s láskou k vínu, Petra s kávovým srdcem. Následující sladký recept pro Apetýt vybrala a perfektně ho umí sestra paní majitelky Martina.
Co budete potřebovat:
- 1200 g najemno nastrouhané mrkve
- 3 vejce
- 3/4 hrnku cukr krystal
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku skořice
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 500 g mascarpone (dvě balení)
- 2 balení měkkého tučného tvarohu ve vaničce
- 3 lžíce moučkového cukru
- lesní ovoce (čerstvé nebo mražené)
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
- Vyšleháme vejce s cukrem do mírně pěnivé konzistence a přiléváme olej.
- Mouku, prášek do pečiva, skořici a sodu promísíme spolu a přisypeme do tekuté směsi.
- Přidáme mrkev.
- Směs nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy, pečeme asi 40 minut.
- Že je korpus upečený, poznáme zapíchnutím špejle do středu korpusu – pokud ji vytáhneme suchou, je korpus hotový.
- Mascarpone vyšleháme s tvarohem a cukrem, dort podélně rozřízneme a namažeme ¾ krému.
- Čtvrtinu krému si necháme na potření horní části, kterou dokončíme nejlépe čerstvým ovocem – malinami, ostružinami nebo třeba borůvkami.
Pokud byste po tomto sladkém hříchu měli chuť na procházku, připomínáme možnost parádních výšlapů národním parkem Podyjí. Cestou možná zahlédnete zelenou ještěrku nebo vzácného mloka. Nádherný je výlet z Popic přírodou kolem Dyje na vinici Šobes.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Domácí zadělávané dršťky
Dnes se za receptem vydáme do degustačního sklepa, který je jako z pohádky. Vinařství Piálek a Jager je Vítězem kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.
-
Piccalilli aneb nakládaná zelenina po anglicku
Dnes zavítáme na návštěvu do Hraničního zámečku Lednicko-valtického areálu, kde najdeme restaurant Essens.
-
Chléb a chorizem a rozmarýnem
Dnes se za dobrým jídlem vydáme do Mikulova. Ke gastronomii přivedla paní Jitku Vrbkovou z KUK bistra doslova vášeň.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.