Mrkvový dort

Co je lepší: káva, nebo víno? Sklenka nebo šálek? V podniku, kam vás vezmeme na rozhlasový výlet, našli balanc a podle něj i podnik v historickém centru Znojma pojmenovali – Balance coffee and wine.

K zakousnutí pečou koláče i slané snacky. František s láskou k vínu, Petra s kávovým srdcem. Následující sladký recept pro Apetýt vybrala a perfektně ho umí sestra paní majitelky Martina.

Co budete potřebovat:

  • 1200 g najemno nastrouhané mrkve 
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku cukr krystal
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 500 g mascarpone (dvě balení)
  • 2 balení měkkého tučného tvarohu ve vaničce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • lesní ovoce (čerstvé nebo mražené)

Postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
  2. Vyšleháme vejce s cukrem do mírně pěnivé konzistence a přiléváme olej.
  3. Mouku, prášek do pečiva, skořici a sodu promísíme spolu a přisypeme do tekuté směsi.
  4. Přidáme mrkev.
  5. Směs nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy, pečeme asi 40 minut.
  6. Že je korpus upečený, poznáme zapíchnutím špejle do středu korpusu – pokud ji vytáhneme suchou, je korpus hotový.
  7. Mascarpone vyšleháme s tvarohem a cukrem, dort podélně rozřízneme a namažeme ¾ krému.
  8. Čtvrtinu krému si necháme na potření horní části, kterou dokončíme nejlépe čerstvým ovocem – malinami, ostružinami nebo třeba borůvkami.

Pokud byste po tomto sladkém hříchu měli chuť na procházku, připomínáme možnost parádních výšlapů národním parkem Podyjí. Cestou možná zahlédnete zelenou ještěrku nebo vzácného mloka. Nádherný je výlet z Popic přírodou kolem Dyje na vinici Šobes.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související