Mušle sv. Jakuba s květákovým pyré a smaženými kapary po italsku od Marka Pavaly
Vydali jsme se do Školy vaření, které se říká Laboratorio. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal tentokrát poprosili o osobní recept na mušle sv. Jakuba s květákovým pyré a smaženými kapary finalistu televizní kulinářské show Master Chef – Marka Pavaly. K ochutnání přizvali i herečku Gabrielu Vránovou.
Dostal se do finále 1. ročníku televizní show Master Chef. Vaření pro něj tehdy bylo koníčkem. Do té doby fotil a živil se produkcí. Dnes ho zaměstnává známý italský kuchař Riccardo Lucque. Marek miluje vaření, inspiruje se na internetu, má už za sebou vedení několika kurzů pro veřejnost i sestavení menu pro restaurace. Preferuje jednoduchou italskou kuchyni, ale oceňuje i rafinovanou a složitou kuchyni francouzskou. Touží vařit a vydat jednou svou vlastní knižní kuchařku.
Mušle svatého Jakuba s květákovým pyré a smaženými kapary:
mušle sv. Jakuba, kari, 1 hlava květáku, sklenička kapar v soli, asi 1 litr mléka, kelímek smetany, asi 2 oříšky másla, sůl, pepř, olej
Postup:
Květák rozebraný na růžičky opečeme na másle a následně zalejeme mlékem a necháme trochu povařit. Až se mléko začne vařit, přidáme trochu smetany. Když nám květák změkne, vložíme všechno do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Čím teplejší květák před mixováním je, tím hladší bude pyré. Mixovat vychladlý květák nedoporučujeme.
Kapary naložené v soli několikrát opláchneme, rozloupneme a osmažíme na rozpáleném oleji.
Mušle nakrájíme na poloviny (zkrátíme tím čas přípravy) a posypeme trochou kari prášku a soli. V rychlosti restujeme na hodně rozpálené pánvi s trochou olivového oleje, aby měly hezkou barvu a přitom zůstaly krásně šťavnaté.
Rada pro nákup mušlí:
Chlazené mušle musí mít pevné a bílé tělo, bez známky hnědnutí a musí vonět čerstvou a mořskou vůní. Zmražená mušle by měla být pevná, lesklá a uvnitř obalu by nemělo být příliš moc ledu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.