Muzeum Mladoboleslavska nadchlo návštěvníky svým pojetím oslav Mezinárodního dne archeologie

20. říjen 2024 08:30

Mezinárodní den archeologie se koná každoročně třetí sobotu v říjnu, už od roku 2011. Česká republika se k oslavám tohoto vědního oboru a nadšení z objevování připojila před deseti lety. Archeologové muzeí, univerzit a dalších archeologických pracovišť seznamují malé i velké s výzkumnými metodami a prezentují cenné objevy.

Mezinárodní den archeologie si pravidelně připomínají také v Muzeu Mladoboleslavska. V sobotu 19.10. 2024 byla hlavním tahákem pro návštěvníky tajná chodba v nejhlubším sklepení, ze které zájemci na světlo vynášeli kyblíky plné suti. V té pak společně s archeology objevovali malé i větší poklady, probírali se jimi a zkoušeli určit jejich hodnotu.

I nejmenší děti si mohli vyzkoušet archeologickou práci, a to v pískovišti neboli pravěkém hrobě. Ukrývala se v něm spousta pohřebních darů a obětin. A hlavně manželé Hnátkovi, což jsou kostlivci. V muzeu na hradě se jich ale nikdo nebál.

Pískoviště neboli pravěký hrob s manželi Hnátkovými pro nejmenší zájemce o archeologii

Na nádvoří hradu navíc návštěvníci se zájmem sledovali přehlídku středověkých řemesel, z nichž mnohá si mohli sami vyzkoušet.

Úspěšná byla komentovaná prohlídka výstavy Příběh mince, kterou připravil archeolog Adam Kout. Část mincí také vlastnoručně vykopal.

V Muzeu Mladoboleslavska měla ve stejný den vernisáž výstava Tradice v obrazech. Fotograf Václav Šilha se svým týmem dokumentuje české kroje, které fotí na jejich nositelích, členech folklorních souborů nebo tradičních řemeslnících.

Mnoho zajímavostí o Mezinárodním dni archeologie v mladoboleslavském muzeu, o sklepení hradu i nových nálezech si poslechněte v reportáži z úst archeologa Filipa Krásného.

Spustit audio