Muzeum v Jílovém sází na virtuální realitu. V nové expozici Zlata ožije alchymista Kelley i staré těžní stroje

6. září 2024

Fascinující svět zlata a těžby v místním zlatorudném revíru ukazuje nová výstava Regionálního muzea v Jílovém u Prahy.  Díky virtuální realitě návštěvníci přesně uvidí i práci starých těžních strojů.

U vchodu do expozice vítá návštěvníky magistr Edward Kelley, který v Jílovém u Prahy žil a vlastnil tu 10 domů včetně budovy, kde dnes sídlí muzeum. Z původního zlatého pokladu zdejší oblasti ale známý alchymista příliš netěžil.

"Pobýval zde v době, kdy už jílovské zlaté doly stagnovaly, takže spíš tady - lidově řečeno - prodělal kalhoty," vysvětluje ředitelka muzea Šárka Juřinová. Zůstala prý po něm pověst, že v muzeu straší tím způsobem, že návštěvníkům i muzejníkům schovává věci. 

Zlato v Jílovém

O kus dál leží obrovský balvan zlata. "To je replika největšího zlatého nugetu na světě,  který byl nalezen v Austrálii v 19. století. Jmenuje se Welcome Stranger a vážil 109 kilogramů," doplňuje Juřinová.

Dalším z lákadel expozice je replika podmokelského pokladu, který obsahoval 50 kilogramů zlatých keltských duhovek připomínající bohatství a tajemství keltské kultury, nebo zlato ve tvaru mořského koníka z Madagaskaru. K vidění je také replika kaple sv. Kříže z Karlštejna a Svatováclavská koruna. 

Zlato v Jílovém

Regionální muzeum nesází jen na exponáty, ale i na nové technologie. Pomocí virtuální reality můžou návštěvníci sledovat práci těžních strojů 

autoři: Věra Hájková , jum
Spustit audio