Nasušte si růžové lístky do zásoby, budou se vám v zimě hodit. Růže do květáku, zmrzlin i limonád
Milujeme jejich půvab i vůni. Růže ale nejsou jen dekorativním doplňkem. Dají se využít v aromaterapii, při výrobě domácí kosmetiky, k léčbě, ale i v kuchyni. O tom ví své šéfkuchař jedné strakonické restaurace Pavel Drdel, který popisuje, jak se růže k využití v gastronomii správně suší.
„Ideální teplota na sušení je čtyřicet pět stupňů. Nejvhodnější je použít sušičku, kde proudí horký vzduch. Díky tomu proschnou růžové lístky rychle, za 12–16hodin.“
Následně se uskladňují, ideálně do skleněných šroubovacích lahví, které se uloží na tmavé místo. I po roce růže nádherně voní.
Využití čerstvých růží
„Čerstvou růži nakládám do oleje. Stačí zahřát ho na padesát stupňů, vložit květy, slít do skleněné láhve a nechat týden pracovat. Následně zapasteruji na osmdesát stupňů, v případě malé sklenice postačí po dobu dvaceti minut. Nechá se tři týdny odležet a znovu zapasteruje. Takto připravený olej vám vydrží i déle než rok,“ popisuje Pavel Drdel.
Olej se podle něj dá použít po vzoru Italů do zmrzlin. „Kdo byl v Itálii, ví, že jejich zmrzlina se hezky táhne. A to je právě díky tomuto oleji.“ Může se ale přidávat i do omáček, do sladkého pečiva jako bublanina a podobně.
Růže si v kuchyni skvěle rozumí například s květákem. Hodí se ale i do osvěžujících letních limonád.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.