Naučte se ke kávě pít vodu, stačí měsíc cviku. Předejdete vysychání sliznic v ústech, radí Kateřina Cajthamlová

11. říjen 2024

Sucho v ústech neboli xerostomie souvisí s naším pitným režimem, ale může být způsobena i z jiných příčin. „Je to subjektivní jako spousta věcí v medicíně. Dva lidé se stejným nálezem mohou mít jiný pocit,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

Za sucho v ústech mohou sliznice, které máme v ústech všude. Záleží, co naruší produkci slin. „Starší lidé méně pijí nejen proto, že mají menší žízeň, ale často mívají únik moči, tak se bojí pít víc. Ale měli by se nutit. Častým důvodem je také involuční deprese, která může přijít s věkem, člověk se jakoby zavře do sebe a nechce nic přijímat, tedy ani pití,“ popisuje lékařka.

voda

Další příčiny

„Často to způsobují některé léky, jejichž vedlejším účinkem je sucho v ústech. Může to být ale i následek některých viróz, tuberkulózy, sarkoidózy, cukrovky 1. typu nebo endokrinní onemocnění, kdy je snížená funkce štítné žlázy,“ vyjmenovává známá lékařka.

Specifickou kategorií je Sjögrenův syndrom. „To je autoimunitní onemocnění, které se postupně zhoršuje. Postupně se ničí žlázy, které mají sekreční činnost. Existují i umělé sliny, dají se koupit v lékárně.“

káva a cigareta

Dalšími podpůrnými faktory pro suchost v ústech je kouření a pití kávy. „To, že někdo nemá žízeň, ho neomlouvá. Pokud pijeme kofeinové nápoje, a platí to i pro velmi silný černý čaj, musíme doplňovat vodu. Je to o zvyku. Když ji nedoplňujeme, stane se z toho zlozvyk. Pokud se ho chcete zbavit, musíte se trochu přinutit. Myslete a dělejte nápravné věci intenzivně po dobu jednoho měsíce. Pak už si organismus většinou začne říkat sám,“ radí lékařka.

Vzhled sliznice

Podle vnějšího pozorovatele sliznice může být jenom suchá, ale objektivně vypadat úplně normálně. „Pak je další fáze, kdy může být zarudlá. Atrofická sliznice je už tenčí, má různé trhlinky, a tady už může být jazyk oschlý a matně až voskově lesklý.“

Kolik chutí rozpozná lidský jazyk?

Podle lékařky takto mohou být i postiženy jiné žlázy, kdy se třeba tvoří méně slz, může být problém se sliznicemi trávicího traktu nebo se sliznicemi močových cest.

Na kontrolu vysychání sliznic existují testy. „Správně byste měli naplivat 8 až 15 mililitrů slin za 15 minut. Pokud naplivete méně slin, signalizuje to nižší tvorbu. Když dostanete žvýkačku, kterou se stimuluje tvorba slin, a naplivete do požadovaného rozmezí, je to známka určité suchosti. Je to takový první stupeň, ale pořád je to ještě relativně v pořádku.“

Kostky ledu

Domácí pomoc a kdy zajít k lékaři

  • Cucat kostku ledu
  • Zkusit žvýkačky
  • Přidat hořčík a minerální vody s hořčíkem, případně se solí
  • Zvýšit pitný režim
  • Jíst jídla, která obsahují více vody, například rajčata, okurky
  • Zvlhčovat suchý vzduch v ložnici: například dát mokrý ručník na topení
  • Snížit množství kávy

Pokud se situace v ústech ani po týdnu nezlepšuje, zajděte k praktickému lékaři, který provede potřebná vyšetření. „Je dobré pečovat také o zuby. Pokud máte zvýšenou kazivost, většinou máte i méně slin. Takže pravidelně choďte k zubaři,“ doporučuje lékařka.

Co poradila posluchačce, která trpí hořkostí v ústech? Pomáhá vyplachování nosu slanou vodou? Proč se mohou při suchosti v krku vyskytnout i hleny? Poslechněte si rady doktorky Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio