Návykové bramborové tašky s jablky. Jednoporcové záviny upekla Lilka Schweidlerová
Teplé se zmrzlinou nebo studené se šlehačkou? Volba je na vás, ale v každém případě si vyzkoušejte sladké bramborové tašky s jablky. Postup předvedla Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce.
Bramborové tašky s jablky (na 12 ks tašek)
Jablečná náplň:
5 větších jablek
1 lžička mleté skořice
1,5 lžíce cukru krystal
Těsto na bramborové tašky:
½ kg brambor (ve slupce vařené den předem)
250 g hladké mouky
1 lžička soli
2 vejce
150 g sádla na smažení
Postup:
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořici (můžeme přidat také rozinky namočené v rumu) a promícháme.
Následně si připravíme těsto na bramborové tašky. Brambory ve slupce uvaříme v nesolené vodě den dopředu. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme až před přípravou těsta.
Brambory nastrouháme na speciálním struhadle (čtverečková vlnkovaná síťka), přidáme mouku, vajíčko a nakonec sůl. Těsto by mělo být řidší, lehce lepkavé, aby šly dobře zpracovat taštičky.
Těsto rozdělíme na 12 kusů a ručně vytvarujeme placku silnou cca 0,5 cm velikosti dvou dlaní. Přidáme na jednu polovinu jablečnou náplň, druhou půlku přehneme a prsty těsto utěsníme. Naplněnou tašku odložíme na pomoučněný vál a děláme další.
Během přípravy placek dáme do trouby rozpustit 150 g sádla a tašky pak vkládáme do rozpáleného tuku. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů dorůžova cca 20 minut a pak je na dalších 20 minut otočíme.
Servírujeme se šlehačkou nebo se zmrzlinou.
Lilka Schweidlerová
Překvapilo ji jako ještě nikdy v životě, když se dozvěděla, že recept její babičky vybrala porota do soutěže Pochoutkový rok. Na natáčení připravila i velké pohoštění – podkrkonošské kyselo se smetanou, jablkovo-tvarohové knedlíky s horkým lesním ovocem a tvarohem a slané šneky z listového těsta. A také sloní žrádlo – speciální pomazánku. Recept na bramborové tašky s jablky má po babičce ze Slatiny, která byla vyšívačkou vystřihovaných krajek.