Nejlepší ořechová bábovka podle cukráře Josefa Maršálka je od jeho babičky Boženky
Všichni, kdo mají rádi sladké, ocení, když bábovka nebo jakýkoliv dezert z třeného těsta je vláčný. Nesmí jít o dusivku. Jak upéct dokonalou vláčnou bábovku, nám poradil cukrář Josef Maršálek.
- 250 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 6 vajec velikosti „M“
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 kypřicí prášek do pečiva (12 g)
- 2 g soli
- 50 g vlašských ořechů
Postup
Všechno suroviny smícháme včetně žloutků smícháme v míse. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme i sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy, kterou jsme předem vymazali olejem, vysypali kokosem, mletými ořechy, ovesnými vločkami nebo moukou.
Vkládáme ihned do trouby rozehřáté na 160 °C a 35 až 40 minut neotvíráme troubu. Bábovka je upečená po 50 minutách. Poznáme to tak že do ní zabodneme špejli a vytáhneme ji suchou.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.