Václav Kopta usmažil kyjevský kotlet s bylinkovým máslem

Pochoutky navštívil jeden z členů lyžařského kurzu z filmu Sněženky a machři - Václav Kopta. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním usmažili kyjevský kotlet s bylinkovým máslem.

Navíc jste se dozvěděli o textech písní i o tom, jak a čím je kdysi maminka málem otrávila a proč má Václav rád autobusy. To vše i s informacemi o netradičních máslech tak, jak je neznáte, s rychlovýslechem a slovní hrou.

Kyjevský kotlet:
4 celá kuřecí prsa s kostí a křídlem, 200 g trochu změklého másla, čerstvě posekaná petrželka, pažitka a estragon podle chuti, 1 lžička citronové šťávy, sůl a černý pepř podle chuti, hořčice podobná dijónské, mouka, 2 našlehaná vajíčka, jemná strouhanka, rostlinný olej na smažení a citron na ozdobu

Postup:
Rozkrojit celá prsa na půl. Vyjmout kosti, až na kosti v křídle. Odříznout špičku a druhou část křídla (použít na vývar). Sundat kůži. Třetí část křídla nechat spojenou s půlkou prsa, pouze seškrábat maso dolů k prsu. Opatrně naklepat prsa paličkou. Máslo smíchat s bylinkami (různé kombinace, dle chuti), hořčicí a citronem. Rozdělit máslo na 8 dílků. Každý dílek vyválet do válečku, asi 1 cm v průměru. Přendat do mrazáku, až máslo ztuhne. Osolit a opepřit kuře a do každého prsa úplně zamotat váleček másla. Opatrně obalit rolády v mouce, vejcích a strouhance (dávat pozor, aby se nám nerozmotaly). Přendat je do chladničky alespoň na 2 hodiny. Usmažit „kotletky“ ponořené do horkého oleje (asi 180 °C) do zlatohněda, asi 5 min. na každé straně. Smažit je po dvou, aby se olej příliš nezchladil. Osmažené kotlety udržovat v teple. Ihned podávat. Tradičně se kotletky podávají se smaženými košíčky z bramborové slámy, plněnými zeleným mladým hráškem.

PS:
Pochopitelně můžete použít vykoštěných prsou. Toto je však originální verze. Do másla můžete přidat cayenský pepř na ochucení. Místo másla se může použít ochucený krémový sýr, jako je Boursin, který je vytvarován do válečků.

TIP:
Kůstka křídla je obvykle obalena fóliovou, nebo papírovou třásní, pro slavnostní vzhled. Recept se může připravit z poloviční dávky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.