Lukáš Hejlík uvařil dýňové risotto s parmezánem
V naší rozhlasové kuchyni se objevil zkušený kuchař, farmář a kavárenský odborník v jedné osobě, který je ale hlavním povoláním herec. Patří mezi mladou generaci a ženy na něm mohou oči nechat. Jmenuje se Lukáš Hejlík a v Pochoutkách uvařiil dýňové risotto s parmezánem.
Lukáš vám prozradil, kolik chová ovcí a jak se k tomu dostal, jak vypadá jeho ovčí hotel, proč miluje dýně a jaká jídla z nich vaří. Dozvěděli jste se také, proč ho lidé v menších městech posílají do pizzerie a slyšeli jste, jak mu jde napovídání pěti gastronomických slov Nadě.
Dýňové risotto:
1 muškátová dýně (může být i hokkaido, máslová nebo z Mantovy), kulatozrnná rýže (např. Arborio), 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru, malé máslo, cibule, 2 dcl bílého suchého vína, 80 g parmezánu, sůl a pepř
Postup:
Dýni naporcujeme na malé kousky, dáme vařit do vody. Po změknutí vyjmeme a propasírujeme nebo rozmixujeme na jemné pyré.
Dále si připravíme vývar a udržujeme ho při horké teplotě. Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou najemno a pak opražíme rýži. Počkáme do chvíle, než začne chytat lehce barvu a při ponoření palce do vrstvy rýži ucítíme rovnoměrné teplo.
Pak zchladíme studeným bílým vínem a po odpaření doléváme průběžně vývarem, aby se rýže lehce topila. Na začátku tohoto dolévání přidáme i dýňové pyré, lehce přisolíme a opepříme a postupně udržujeme rýži v husté kašovité konzistenci.
Když už je skoro měkká, přidáme polovinu nastrouhaného parmezánu a oříšek másla a necháme chvíli odpočinout. Nakonec servírujeme s trochou parmezánové posypky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka