Hergot fagot, to je dobrota, prohlásil Jan Vlasák po ochutnání masových koulí
Britský řezník Paul Day vlastní podnik s originálním názvem Maso a kobliha, kde spolu s kuchařem Davidem Koškem předvedli, jak se připravují koule z mletého vepřového masa, srdce a jater. Anglická fašírka s kaší uchvátila nejen Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala, ale také herce Jana Vlasáka.
Faggots – masové koule v bránici
500 g vepřového mletého masa
100 g slaniny
200 g vepřové srdce
200 g vepřových jater
100 g vepřová bránice
2 vejce
sušená šalvěj
strouhanka
sůl
pepř
Postup:
Maso kupte buď namleté od řezníka, nebo si jej namelte na co nejjemnější šajbu. Přidejte nasekanou slaninu, namleté vepřové srdce a vepřové játra. Játra i srdce lze namlít společně. Přidejte strouhanku, dvě syrová vejce, nasekanou šalvěj a dochutťe solí a pepřem. Dobře promíchejte.
Z těsta si vytvarujte koule o velikosti 100 až 150 gramů, které zabalíte klidně ve dvou vrstvách do vepřové bránice. Koule díky tomu udrží tvar.
Následně je dejte do nevytřeného pekáče, který ponechte 30 minut péct v rozehřáté troubě na 180 stupňů.
Na závěr přidejte část cibulové omáčky a pečte 50 minut na 160 stupňů. Namísto omáčky lze použít na podlitý také vývar. Doporučujeme podávat s bramborovou kaší.
Cibulová omáčka
2 velké cibule
hrst tmavého třtinového cukru
Oregano dle chuti
½ l vývaru (kuřecí nebo hovězí)
Postup:
Cibule překrojte na poloviny a opečte na sucho na alobalu v troubě do hodně tmavé barvy, skoro do spálena.
Po vyndání je vložte na plech, zasypte třtinovým cukrem, posypte oreganem a podlijte kuřecím nebo hovězím vývarem.
Takto je pečte hodinu při 180 stupních. Pomalu je nechte táhnout. Cukr postupně zkaramelizuje, cibule ztmavne. Následně cibuli vyndejte, prudce zchlaďte (například v ledu) a rozmixujte s omáčkou v mixéru. Omáčku na závěr prohřejte.
David Košek
Vyučil se v Klánovicích. Má rád italskou a asijskou kuchyni. Pracuje v současnosti v pražské řeznické hospodě Maso a kobliha. V podniku vyrábí tepelně opracované masné výrobky jako silný masový vývar, rilletes a paštiky, terriny i šunky a další uzeniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.