Houbová ouška s polévkou překypují chutí. Recept starý 120 let uvařila Marie Křížková
Porotu soutěže Pochoutkový rok zajímalo, jak se připravují taštičky plněné houbovou nádivkou. Kompletní postup prozradila Marie Křížková z Valašského Meziříčí, která taštičkám podle jejich speciálního tvaru říká ouška. Chutnají jako houbové bonbony a kloužou nádherně do krku.
Houbová ouška s houbovou polévkou
2 velké hrsti hub
2 velké cibule
sůl, pepř
2 až 3 vejce uvařená natvrdo
500 g hladké mouky
1 lžíce oleje
250 ml vlažné vody
200 ml smetany
případně strouhanka na zahuštění náplně
Postup:
Houby přes noc namočíme a druhý den uvaříme v osolené vodě. Vaříme asi 20 minut. Poté vývar slijeme (nevylíváme) a houby dáme stranou do mísy.
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme dosklovata.
Uvařená vejce oloupeme a dáme do mísy k uvařeným houbám. Přidáme orestovanou cibuli (trochu si necháme stranou do polévky) a vše pomeleme na masovém mlýnku. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Pokud by byla nádivka příliš tekutá, můžeme ji zahustit trochou strouhanky.
Z mouky, oleje, soli a 250 ml vlažné vody připravíme těsto, z kterého vyválíme 5 mm silný plát a malou sklenicí (na tvrdý alkohol) vykrajujeme kolečka. Ideální je průměr kolem 5 cm.
Na střed kolečka dáme připravenou směs, kolečka přehneme na půlku a okraje prsty stlačíme, aby se kapsička uzavřela. Pak ji takto přetočíme kolem prstu a špičatými konci spojíme k sobě, jako by vznikl prstýnek – ouško.
Kapsičky vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou napovrch. Poté vaříme ještě minutu a vyndáme na vál a omastíme rozpuštěným máslem.
Do vývaru z hub přilijeme smetanu, lžíci hladké mouky a provaříme. Před podáváním přidáme zbylé uvařené houby a trochu orestované cibulky a můžeme podávat.
Marie Křížková
Pro tým Pochoutkového roku přichystala velkolepé občerstvení s domácími klobásami, zeleninovou mísou, kopcem moravských koláčků a domácí piškotové buchty s jablečnou náplní. A nechyběla ani domácí slivovice, jak se na Valašsku sluší. Je nadšenou a úspěšnou houbařkou. V sezóně na houby chodí skoro každý den. Sousedi se dokonce ptají, na jaká místa vyrazila. Kdyby se totiž vydali v jejích stopách, šli by zbytečně. Marie Křížková třídí úlovky do pětilitrových sklenic podle druhu.