Cuketová buchta
Cuketa tisíckát jinak! V našich podmínkách se jim daří a my díky dobré úrodě často nevíme, na jaký způsob je ještě upravit.
Dnes vybíráme recept, díky kterému si můžete na cuketě pochutnat na sladko.
Co potřebujete?
na těsto:
- 400 g nastrouhané cukety
- 300 g polohrubé mouky
- 50 g pohankové mouky
- 160 g cukru krupice
- 70 g ořechů
- 200 ml oleje
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce rozinek (namočené v rumu)
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 70 g ořechů na ozdobu
- 200 ml šlehačky
- 1 lžíci rumu
Postup:
- Promícháme všechny sypké suroviny (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva).
- Poté nasekáme nadrobno všechny ořechy, část dáváme do těsta, část na ozdobu.
- Dále nastrouháme cuketu.
- Pak smícháme vajíčka a olej, do kterých následně vmícháme připravenou směs ze sypkých surovin.
- Nakonec těsto promícháme s nastrouhanou cuketou, rozinkami s rumem a také s ořechy.
- Připravené těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů, ke konci troubu ztlumíme.
- Po upečení ještě polijeme polevou – ve vodní lázni rozpustíme na kostky rozlámanou čokoládu, a pak opatrně vmícháme smetanu a rum.
- Na závěr ozdobíme zbytkem ořechů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.