Vepřové výpečky s kedlubnovým zelím dělané s láskou snědl Jakub Smolík
Na další českou klasiku jsme vyrazili s Pochoutkami na talíři do restaurace Reliéf v Praze u Karlova mostu. Šéfkuchař Matyáš Rejzek pekl vepřové výpečky z krkovice a k tomu udělal kedlubnové zelí. Vychutnával si to bývalý hospodský a majitel cukrárny Jakub Smolík. Podle něj to bylo děláno s láskou.
Vepřové výpečky
Ingredience na 4 porce:
2 kg vepřové krkovice
10 stroužků česneku
10 g drceného kmínu
300 g cibule
100 ml oleje nebo sádla
50 g soli
10 g pepře
Postup:
Maso nakrájíme na větší kostky (maso se speče, takže cca 1,5 cm), osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme utřený česnek a promícháme. Směs můžeme připravit i den předem, aby se rozložily všechny chutě.
Cibuli nakrájíme na čtvrtinové klíny a spolu s masem a sádlem vložíme do pekáčku. Dáme péct na 180 °C na 1 – 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
Maso ze začátku přikryjeme, necháme dusit a dopékáme na barvu a na kůrku. Případně podléváme.
Kedlubnové zelí
Ingredience:
6 kedluben
2 polévkové lžíce sádla
1 cibule
125 g cukru
2 dl octa
2 bobkové listy
1 větší špetka kmínu
sůl
pepř
Postup:
Cibulku nakrájíme najemno a kedlubny nakrájíme na nudličky („julienne“). V kastrolu rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla, zpěníme cibuli, přidáme kedlubny, cukr, ocet, kmín, 2 bobkové listy, sůl a pepř.
Směs podlijeme vodou, aby hladina zůstala asi palec nad směsí, a necháme dusit do poloměkka (na skus).
Matyáš Rejzek
Kuchařem se vyučil v Praze – Braníku. Vařil například v Restauraci U kaštanů, Na Jezerce, v Dejvické Sokolovně, v Mie Frais, nebo Bistru Eat well . Vaří rád českou kuchyni v moderním pojetí, poctivé vývary a omáčky a miluje pečení moučníků. Drží se hesla: Život je příliš krátký na to, abychom jedli špatné jídlo.
Ve svém volnu doma připravuje rychlejší a jednoduší jídla. Nejraději tráví chvíle se svou rodinou, se synem a psem na společných výletech do přírody nebo po památkách. Nadevše miluje vaření a sport.
Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.