Kachní stehno s červeným zelím a povidlím je jako od maminky Sandry Pogodové
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si dopřáli kachnu s červeným zelím ochuceným povidly a k tomu si dali bramborové lokše. Vše jim připravil a recept prozradil šéfkuchař restaurace La Farma v Praze Martin Zvonař. A na kachnu pozvali herečku Sandru Pogodovou, která ji miluje. Takhle kachnu dělává i její maminka.
Pečené kachní stehno s červeným zelím a lokšemi
Na 4 porce:
4 kachní stehna
sůl
kmín
Na červené zelí:
1 hlávka červeného zelí (300 – 400 g)
1 střední červená cibule
50 g másla
olej
ocet
sůl
cukr
2 lžíce švestkových povidel
Na jíšku:
50 g másla
50 g hladké mouky
50 g nakrájené cibulky
Na placky:
1 kg brambor vařených ve slupce
800 g hrubé mouky
sůl
2 žloutky
sádlo
Postup:
Kachní stehna dostatečně osolíme, sůl přitom vtíráme do masa. Pak stehna posypeme kmínem. Lehce podlijeme kuřecím vývarem, přiklopíme pekáč a pečeme v troubě při 100 °C 12 hodin. Hodinu před dopečením sundáme víko, přidáme na 200 °C a necháme ještě hodinu dopéct „na kůrku“.
Zelí očistíme, vyndáme košťál, rozkrájíme na čtvrtky a nakrouháme na nudličky.
Do kastrolu dáme máslo, přidáme nakrájenou cibulku. Když je dozlatova osmažená, přidáme zelí, orestujeme 3 minuty a podlijeme trochou vody. Zelí vaříme tak, aby bylo křupavé, nerozvařené, asi 20 minut.
Dochucujeme nakonec cukrem, solí a octem. Povidla přidáváme až nakonec, aby se nepálila. Podle hustoty zelí můžeme zahustit cibulovou jíšku (máslo, mouka a cibulka v poměru 1:1 do světla). V tom případě ještě povaříme 5 – 6 minut.
Lokše si připravíme z den předem uvařených brambor. Ty oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hrubou mouku, žloutky a sůl. Těsto promícháme, rozválíme na placku vysokou 0,5 cm a vykrajujeme placičky o průměru asi 10 – 15 cm.
Placky vložíme do vroucí osolené vody na 2 minuty, vyndáme je, necháme okapat a orestujeme je na sádle dozlatova.
Martin Zvonař
O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.