Hrášková polévka s citronovou kůrou a mátou
V pátečních apetýtových receptech uzavíráme polévkový speciál podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Hráškovou polévku s citronovou kůrou a mátou.
Budete potřebovat:
- 800 g hrášku (vyloupaný čerstvý nebo mražený)
- vodu – tolik, aby hrášek byl na dva prsty ponořený
- 1 citron
- 1 malý svazeček máty peprné (nebo 1 lžíce sušené marocké máty nana)
- 2 lžíce strouhaného kokosu (lze vynechat)
- 1 cibuli
- sůl
- olivový olej
Postup:
- Za stálého míchání opečeme cibuli na olivovém oleji do měkka.
- Přidáme hrášek, zalijeme vodou, osolíme a krátce povaříme (asi jen 5-6 minut od okamžiku varu).
- Rozmixujeme dohladka ponorným mixerem.
- Ostrouháme kůru z citronu a vymačkáme šťávu.
- Rozmixujeme nakrájenou nebo sušenou mátu, kokos, citronovou šťávu a kůru s trochou vody na pastu a přidáme do polévky.
- Dobře promícháme a dle potřeby osolíme nebo dokyselíme.
- Už nevaříme.
- Podáváme teplou nebo studenou, ozdobenou plátkem citronu a lístky máty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.