Smažené jarní závitky s kuřecím masem a pikantní omáčkou křupaly a potěšily Martina Hrdinku

Největší audioportál na českém internetu

Smažené jarní závitky s kuřecím masem a pikantní omáčkou | Foto: Jana Myslivečková, Český rozhlas

Máme pro vás recept, který potěší každou návštěvu. Závitky si přitom můžete připravit dopředu a schovat v mrazničce pro vhodnou chvíli. Jsou lehké, křupavé a dokonalé s pikantní omáčkou. Recept nás naučil šéfkuchař Jiří Horák z bistra Woker v Praze – Karlíně. Nadšený z jarních závitků s kuřecím masem byl i moderátor Martin Hrdinka.

Smažené jarní závitky s kuřecím masem

Ingredience:

1 balení jarního těsta (mražené)

240 g kuřecích prsou

2 polévkové lžíce ústřicové omáčky

1 čajová lžička sezamového oleje

1 malý stonek zázvoru

1 stroužek česneku

½ svazku jarní cibulky

10 g rýžových nudlí v neuvařeném stavu (nabobtnají)

1 vejce

olej na smažení

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky a rozmixujeme ponorným mixérem. Rýžové nudle předem uvaříme a překrájíme na malé kousky.

Česnek si nakrájíme na plátky a pak na nudličky a pak na kostičky. Zázvor si předem oloupeme a nakrájíme na drobné nudličky.  Jarní cibulku také pokrájíme na malé kousky.

Do rozmixovaného masa přidáme nadrobno nakrájený česnek, nadrobno nakrájený zázvor a jarní cibulku a pokrájené nudle.  Přilijeme sezamový olej a ústřicovou omáčku. Vše pečlivě promícháme. Tím nám vznikne kuřecí fáš do závitků.

Na balení závitků použijeme kupované jarní těsto. Každý jeho tenký plátek ze všech stran pomažeme rozkvedlaným vajíčkem. Doprostřed (podél diagonály) položíme lžící nebo cukrářským sáčkem kousek kuřecí fáše a začneme balit. Poprvé přehneme spodní roh přes náplň, pak překlopíme boční rohy směrem do středu k náplni a nakonec uzavřeme přehnutím horního roku přes náplň.

Do wokeru (hluboká speciální pánev) nalijeme trochu oleje a ten jen mírně zahřejeme, aby se propeklo mleté maso uvnitř závitků. Doma můžeme rozpálit větší množství oleje ve větší pánvi. Rolky při smažení průběžně otáčíme, aby byly opečené ze všech stran. Asi po 4 minutách je vyndáváme. Podáváme s omáčkou. Rolky by měly křupat a doporučujeme je jíst teplé.

Pokud zbyde těsto, stačí ho zabalit a dát znova do mrazáku.

Omáčka Nuoc Cham

Ingredience:

500 ml vody

60 g cukru

100 ml rybí omáčky

10 stroužků česneku

2 malé chilli papričky

šťáva z 5 limetek

Postup:

Cukr rozpustíme ve vodě, přidáme rybí omáčku, nakrájený česnek a chilli na malé kousky, šťávu z limetek, zamícháme a necháme minimálně půl dne rozležet za studena. Nevaříme!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.