Novoroční dort
Rychlý a na práci nenáročný dort. Některé suroviny, potřebné k přípravě, nám dozajista zbyly po pečení vánočního cukroví. Nebudeme potřebovat nic neobvyklého. Dort nepotřebuje žádnou dobu k rozležení, je výborný ihned po dokončení.
- 210 g cukru krupice
- 8 vajec
- 200 g strouhaných lískových oříšků (vlašských ořechů)
- 70 g strouhanky
- trochu rumu
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- Na ozdobení: 300 g višňového džemu nebo jiné pikantní marmelády
- 300 ml šlehačky
- 70 g hořké čokolády
Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, dokud hmota nezesvětlá. Pak přidáme strouhané lískové oříšky a strouhanku zvlhčenou rumem. Lehce promícháme spolu s tuhým sněhem z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě při 160 °C cca 45 minut. Mírně prochladlý korpus vyklopíme.
Studený rozřízneme a na spodní část nalijeme rozehřátý višňový džem nebo jinou marmeládu. Jakmile začne džem opět tuhnout, přiklopíme vrchní část korpusu a mírně ji přitiskneme. Povrch dortu potřeme ušlehanou šlehačkou, kterou nesladíme, pouze do ní zamícháme najemno nastrouhanou čokoládu. Zdobíme podle své fantazie.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.