Slovenské tvarohové pirohy
Obliba pirožků a různých plněných taštiček obvykle z nudlového těsta směrem k východu Evropy vzrůstá – a svou chutí i variabilitou obstojně konkurují italským plněným těstovinám.
Na Slovensku je obvyklá náplň s brynzou, kdy se pirožky podávají jen s vyškvařenou slaninou, ale vyzkoušet můžete i jemnou tvarohovou variantu. Výborně ji vyváží a v závěru doplní dušené zelí s pikantním uzeným.
Připravte si:
na těsto:
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
na náplň:
- 100 g polotučného tvarohu
- 100 g brambor (uvařených a rozmačkaných)
- 1 vejce
- kopr
- případně další nakrájené bylinky dle vaší chuti
- sůl
- dušené kysané zelí
- uzené maso nakrájené na kostičky
Postup:
- Z mouky, vejce a soli vypracujeme tuhé nudlové těsto a rozválíme ho.
- Promícháme suroviny na náplň.
- Na polovinu rozváleného těsta klademe lžičkou hromádky náplně ve stejnoměrných rozestupech.
- Přikryjeme druhou polovinou těsta, okolo náplně těsto stlačíme a pak rozkrájíme na čtverce.
- V hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme ji a vkládáme naplněné pirohy.
- Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.
- Podáváme je s dušeným zelím promíchaným s na kostičky nakrájeným domácím uzeným. Když je mírně pikantní, dodá slovenské tradiční pochoutce ten správný říz.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.