Vdolky

Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Jedná se o vdolky, ale nenechte se zmást, jde o tradiční pečené koláče, nikoliv vdolky smažené.

Připravte si následující suroviny:

  • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
  • 70 g cukru
  • 2 dl oleje
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1/2 l mléka
  • kostku droždí
  • špetku soli

na posypku:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla

na náplň:

  • 100 g tvarohu
  • povidla

Postup:

  1. Zaděláme kvásek, necháme vzejít, přidáme mouku, vajíčka, necháme vykynout, 2x těsto přemísíme.
  2. Rozdělíme těsto na půl.
  3. Na desce těsto rozválíme do pruhu, na střed klademe tvarohovou náplň.
  4. Přeložíme kraje, přeneseme na plech, tam poválíme, natřeme povidly a posypeme posypkou.
  5. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud korpus není zlatavý.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.