Vdolky
Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Jedná se o vdolky, ale nenechte se zmást, jde o tradiční pečené koláče, nikoliv vdolky smažené.
Připravte si následující suroviny:
- 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
- 70 g cukru
- 2 dl oleje
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 1/2 l mléka
- kostku droždí
- špetku soli
na posypku:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučka
- 100 g másla
na náplň:
- 100 g tvarohu
- povidla
Postup:
- Zaděláme kvásek, necháme vzejít, přidáme mouku, vajíčka, necháme vykynout, 2x těsto přemísíme.
- Rozdělíme těsto na půl.
- Na desce těsto rozválíme do pruhu, na střed klademe tvarohovou náplň.
- Přeložíme kraje, přeneseme na plech, tam poválíme, natřeme povidly a posypeme posypkou.
- Pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud korpus není zlatavý.
Související
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
-
Kremeše
Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná, a to hlavně z cukrárny.
-
Tip na nepečené vánoční cukroví: Kuličky Tiramisu
Na adventním věnci už hoří tři svíce, a tak vás i v dnešním Apetýtu zveme k vánočnímu cukroví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.