Šťavnatý koláč bez mouky
V pátečním Apetýtu jsme pro vás vybrali tip na koláč z jablek a máku bez mouky.
Dříve používali lidé jen celozrnnou mouku, protože jinou zkrátka neznali. Teprve později se zrodila takzvaná bílá mouka. Do naší kuchyně sice patří, pro naše zdraví je ale dobré si ji někdy odpustit nebo zcela vynechat. A právě k tomu můžete využít třeba i náš dnešní recept.
Co potřebujete?
- 240 g strouhaných jablek
- 140 g bílého řeckého jogurtu
- 100 g mletého máku
- 40 g cukru (lze použít krupici nebo třeba kokosový)
- 30 g kešu oříšků
- 2 vejce
Postup:
- Kešu oříšky rozmixujeme na mouku a přidáme k nastrouhaným jablkům.
- Poté přidáme další ingredience a vymícháme těsto, které pak vylijeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů.
Tip: Hotový koláč můžete potřít marmeládou nebo čokoládovou polevou. Případně můžete místo jablek použít nastrouhanou oloupanou cuketu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.