Dokonalý bezlepkový a vylepšený bramborák na plechu se škvarky, to je bramborový kubča Aleny Budíkové
Za Alenou Budíkovou jsme vyrazili do Velké Bystřice, aby nás naučila péct bramborového kubču. Jde o takový velký bramborák pečený na plechu. Ale je bez mouky a česneku. Navíc se při pečení zalévá smetanou a přidávají navrch i škvarky. Dá se jíst i nasladko.
- 2 kg brambor
- 200 ml mléka
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- ½ kypřicího prášku do pečiva
- 100 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- Na podávání:
- 1 hrst vepřových škvarků
- 250 g zakysané smetany
Postup
Nastrouháme 2 kg syrových a oloupaných brambor najemno. Vodu z brambor nesléváme, ale necháme je v míse.
Přidáme k nim 2 lžičky soli, 2 vejce, 200 ml horkého mléka a půl sáčku kypřicího prášku do pečiva. Vše společně promícháme.
Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečicím papírem tak, že je vytažen i do stran, aby se kubča nerozléval a při pečení nepřipaloval k plechu. Povrch těsta uhladíme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách na už zpevněný povrch poklademe 100 g másla pokrájeného na plátky a teplotu snížíme na 180 °C.
Po dalších 10 minutách zalijeme bramborového kubču 250 ml smetany ke šlehání a dopékáme při stejné teplotě asi 50 minut dozlatova.
Podáváme posypané vepřovými škvarky nebo se zakysanou smetanou.
Děti milují kubču nasladko. To znamená, že vynecháme škvarky i zakysanou smetanu a posypeme ho po vytažení z trouby cukrem. Můžeme podávat i s povidly.
Alena Budíková
Recept podědila po mamince, která jí ho na konci života předala, protože si ho nechtěla vzít s sebou do hrobu, jak říkávala. Paní Budíková odhaduje, že může být více než 70 let starý. Maminka pocházela z trojmezí na českých, slovenských a polských hranicích.
Paní Alena nás přivítala ve svém krásném domě s velkou kuchyní. Vaří ráda, jídlo je její láska a nebojí se ani takových výzev, jako je příprava večeře pro 40 biskupů a dalších více než 200 hostů na faře u nich v obci. Nás pohostila dokonalou jednoduchou dýňovou polévkou. Děkujeme za vše.