Křehoučké a malé sladké pokušení, to je máslové stříkané pečivo Emílie Smutné podle 50 let starého receptu
Jako perly na talířku se vyjímají malé křehké kousky máslového stříkaného pečiva slepovaného rybízovou marmeládou a přelité čokoládovou polevou. V puse se vám rozplynou jako obláček a budete chtít další. Zkuste si je upéct, podle našeho návodu se vám určitě povedou.
Postup
- Na 30 kousků:
- 280 g másla
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 300 g hladké mouky
- Na náplň:
- 250 g rybízové marmelády
- 2 malé panáky rumu (podle tuhosti marmelády)
- Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
Do mísy vložíme hodně změklé máslo a samostatně ho třeme vařečkou do pěny. Pak přidáme žloutky a třeme je společně s máslem 5 minut. Pak přisypeme prosátý moučkový cukr s vanilkovým cukrem a třeme dalších 5 minut, až vznikne nadýchaná pěna. Poté po lžících přidáváme prosátou hladkou mouku a vařečkou stále třeme, aby vzniklo hladké třené těsto skoro krémové konzistence.
Těsto musí být opravdu hladké, abychom jím naplnili cukrářský sáček s křížovou hubičkou. Z něj pak stříkáme na plech vyložený pečicím papírem drobné tvary ve tvaru písmene „S“.
Pečeme při teplotě 170 °C jen cca 7 minut dorůžova. Po vytažení z trouby musíme esíčka opatrně přendat na podložku, aby zchladla.
Po zchladnutí slepíme dva kousky pomocí rybízové marmelády ochucené rumem spodními částmi k sobě. Pracujeme opatrně, upečené kousky pečiva jsou křehké.
Slepené pečivo pak z poloviny přeléváme rozpuštěnou čokoládou.
Podáváme k čaji nebo kávě.
Emílie Smutná
Recept získala od své maminky. Sladké kousky máslového pečiva peče už přes 50 let. Je to podle ní už zapomenutý recept, který všichni v rodině milují, ale nikdo ho nechce dělat. Tak je to na ní.
Paní Smutná je nadšenou kuchařkou, ženou s úsměvem na rtech a milovnicí života. Tak jsme ji poznali při našem natáčení, kdy jsme ochutnali její bublaninu nebo výborný guláš, který nám připravila k obědu. Bylo nám náramně.