Rychlé domácí žemle. Rodina vás za takovou snídani určitě pochválí

Nechoďte do obchodu pro rohlíky, napečte si výborné pečivo sami doma
Toto pečivo se hodí jak ke snídani, tak jako příloha k různým pokrmům. Je však výborné jen tak k zakousnutí. Kdo by si chtěl s těstem víc pohrát, může z něj uplést houstičky nebo vytvořit rohlíky.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 balíček sušeného droždí
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička cukru
- sůl
- Na potření a posypání: 1 vejce
- kmín, mák, hrubá sůl, lněné semínko, slunečnicové semínko, sezam,...
Do proseté mouky promícháme sušené droždí, sůl a prášek do pečiva. Přidáme majonézu a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Pak ho rozdělíme na 16 dílků. Z každého vytvoříme bochánek, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a hranou ruky uděláme uprostřed každého bochánku rýhu, čímž vytvoříme krásné žemličky. Necháme je ještě cca 10 minut odpočinout.
Před pečením je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme je podle libosti kmínem nebo mákem či jinými semínky nebo hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C (horkovzdušná trouba) do zlatova.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.