Pendrek pouťový
Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Kořen lékořice očistíme, nakrájíme, namočíme a vaříme tak dlouho, až se veškerá tekutina odpaří a zbyde hustá černá hmota tzv. lékořicový extrakt. Do hrnce nasypeme 20 dkg cukru, 17 dkg másla, 5 dkg medu a 1 dcl smetany. Směs v hrnci přivedeme k varu a mícháme. Když zhoustne nalijeme do mísy, přidáme 10 dkg hladké mouky se špetkou soli, lžičku tekutého lékořicového extraktu a lžičku oblíbené ovocné šťávy. Směs promícháme, nalijeme do formy a necháme hodinu tuhnout. Potom nakrájíme na proužky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.