Pendrek pouťový

Největší audioportál na českém internetu

Lékořicový pendrek | Foto: Pixabay, Licence Pixabay, ©

Babiččiny recepty: Pendrek pouťový

Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.  

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Kořen lékořice očistíme, nakrájíme, namočíme a vaříme tak dlouho, až se veškerá tekutina odpaří a zbyde hustá černá hmota tzv. lékořicový extrakt. Do hrnce nasypeme 20 dkg cukru, 17 dkg másla, 5 dkg medu a 1 dcl smetany. Směs v hrnci přivedeme k varu a mícháme. Když zhoustne nalijeme do mísy, přidáme 10 dkg hladké mouky se špetkou soli, lžičku tekutého lékořicového extraktu a lžičku oblíbené ovocné šťávy. Směs promícháme, nalijeme do formy a necháme hodinu tuhnout. Potom nakrájíme na proužky.