Treska na provensálský způsob ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926

Připomeneme si pochoutky, které za první republiky nabízely luxusní restaurace, a přidáme luxusní recept na tresku na provensálský způsob.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Z uvařené a vykapané tresky stáhneme kůži, rozdělíme ji na tenké lístky a ty ještě překrojíme, jsou-li příliš dlouhé. Vložíme lístky do rozpuštěného másla, jež nesmí však vříti a ustavičně mícháme. Přidáme trochu vody neb vařícího mléka a mícháme dále až se vše náležitě spojí. Pak přimísíme maso z ančoviček, stroužek česneku a petržel, vše jemně rozsekané, několik vařených lanýžů. Když se směs počne vařiti, vsypeme ji na mísu a pokapeme citronovou šťávou. Místo másla lze užíti jemného olivového oleje.