Kuře se švestkovou omáčkou, jak ho měla ráda Karolina Světlá
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát připomenou spisovatelku Karolinu Světlou a její oblíbené jídlo z Podještědí, kuře se švestkovou omáčkou.
- 4 kuřecí stehna
- máslo
- sůl
- tlučený kmín
- voda
- Omáčka: 1 malá cibule
- 1 lžička másla
- 3dcl osoleného kuřecího vývaru
- 2 vrchovaté lžíce povidel
- 1 lžíce mouky
- špetka skořice
Do pekáčku dáme kousky másla, kuřecí stehna ochucená solí a kořením a trochu vody. Dáme péci do hodně vyhřáté trouby a během pečení podléváme výpekem. Na pánvi si na másle osmahneme na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli, hned ji zalijeme vývarem a přidáme švestková povidla. Chvilku povaříme a pak zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Dochutíme skořicí. Na talíři polijeme každé stehno omáčkou. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.