Kuře se švestkovou omáčkou, jak ho měla ráda Karolina Světlá

Největší audioportál na českém internetu

Karolina Světlá, vl. jm. Johanna Mužáková (1830-1899), spisovatelka, matka sokolského praporu | Foto: eSbírky – kulturní dědictví on-line, Národní muzeum - Historické muzeum, CC BY 4.0, ©

Babiččiny recepty: Kuře se švestkovou omáčkou

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát připomenou spisovatelku Karolinu Světlou a její oblíbené jídlo z Podještědí, kuře se švestkovou omáčkou.

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • máslo
  • sůl
  • tlučený kmín
  • voda
Ingredience
  • Omáčka: 1 malá cibule
  • 1 lžička másla
  • 3dcl osoleného kuřecího vývaru
  • 2 vrchovaté lžíce povidel
  • 1 lžíce mouky
  • špetka skořice

Do pekáčku dáme kousky másla, kuřecí stehna ochucená solí a kořením a trochu vody. Dáme péci do hodně vyhřáté trouby a během pečení podléváme výpekem. Na pánvi si na másle osmahneme na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli, hned ji zalijeme vývarem a přidáme švestková povidla. Chvilku povaříme a pak zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Dochutíme skořicí. Na talíři polijeme každé stehno omáčkou. Podáváme s knedlíkem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.