Sirup z ohníčku

Babiččiny recepty: Sirup z ohníčku
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou mezi babky kořenářky. Naučíme se jejich názvosloví a připravit lahodný sirup z ohníčku.
- 100 ks okvětních plátků vlčího máku
- 1/2 l vody
- 3/4 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Čerstvě natrhané okvětní listy vlčího máku přelijeme 1/2 l převařené vody, přikryjeme a necháme 24 hodin odstát. Pak přecedíme a zahříváme, přidáme cukr a kyselinu citronovou a důkladně mícháme, dokud se vše zcela nerozpustí. Nevaříme. Pak už jen necháme zchladnout a slijeme do tmavých lahví a uzavřeme. Sirup je výborný do čaje i do vody. Je nejen velmi chutný, ale používá se také při nachlazení a na klidný spánek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.