Tatarák z červené čočky! Dozdobte ho nasekanou petrželkou a určitě si pochutnají nejen vegetariáni

Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, je oblíbená pochutina z tepelně neupraveného masa. My pro vás ale máme dnes zajímavou vegetariánskou variantu připravenou z červené čočky. A buďte si jisti, že boule za ušima nebudou mít jen ti, co maso nejedí. Bude chutnat úplně všem.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.

Ingredience
  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 100 cherry rajčat
  • 1 paprika červená
  • kečup
  • kari koření
  • mletá sladká paprika
  • česnek
  • pepř
  • olivový olej
  • zeleninový bujón
  • petrželka

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.

Tatarák můžeme jíst dvěma možnými způsoby, záleží na typu pečiva. Buď máme klasické tvrdé topinky, které nelze lámat jako měkké pečivo nebo chleba. Pak si namažeme vždy jen jedno sousto, ne celou topinku, a ukousneme. Teprve poté si mázneme další část topinky. Pokud máme pouze tousty, tak ty můžeme krásně odlomit, máznout a vložit do úst.

Postup:
Důkladně propláchněte 200 g červené čočky studenou vodou a nechte okapat. V pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a orestujte na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Nakrájejte na malé kostičky 100 g očištěných rajčat a papriky. Přidejte do pánve k cibuli.
Dohromady orestujte, přidejte ½ lžičky kari, ½ lžičky mleté papriky, lžíci kečupu a okapanou čočku. Opět společně orestujte. Vlijte 350 ml vody, přidejte bujón a špetku pepře. Přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut do změknutí čočky. Neměla by být rozvařená, ale takzvaně na skus.
Přidejte nasekanou snítku petrželky a oloupaný a prolisovaný stroužek česneku.
Opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači 4 plátky chleba, potřete je stroužkem česneku a podávejte s čočkovým tatarákem.
Navrch dozdobte nasekanou petrželkou. A vegetariánský tatarák se může podávat.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.