Novoroční čočkový salát s glazovaným uzeným masem si vychutnal i Bohumil Klepetko
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si zajeli pro recept na Novoroční oběd do restaurace La Farma v Praze. Šéfkuchař Martin Zvonař připravil lehký čočkový salát a k němu v medu glazovanou uzenou krkovici. Z jídla byl nadšený i moderátor České televize Bohumil Klepetko. Zkuste si ho udělat i vy na Nový rok, ať vám čočka přinese bohatství.
Čočkový salát s glazovaným uzeným masem
Ingredience:
500 g černé čočky
1 mrkev
½ červené cibule
½ citronu
2 lžíce olivového oleje
3 střiky vinného octa
hrst sekané pažitky
1 kg uzené krkovice
1 polévková lžíce medu
20 g másla
sůl
pepř
Postup:
Čočku propláchneme, nahoru vyplavou nečistoty. Dáme vařit vodu, osolíme a dáme čočku vařit na 10 minut. Po té čočku scedíme a necháme ji vychladnout.
Mrkev nakrájíme na maličké kostičky, krátce povaříme a necháme také vychladnout. Cibuli nakrájíme najemno. Poté všechny ingredience promícháme. Salát dochutíme solí, olivovým olejem a vinným octem. Nasekáme trochu pažitky.
Salát podáváme studený.
Maso povaříme asi 20 minut. Pak ho nakrájíme na širší plátky. Rozpálíme pánev, vložíme trochu másla, trochu olivového oleje a med. Necháme rozpustit, rozložíme plátky masa a postupně restujeme, přitom maso přeléváme výpekem.
Servírujeme tak, že dáme porci salátu, ozdobíme zeleným a navrch položíme plátek glazovaného masa.
Martin Zvonař
O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.