O bazén se před dovolenou dobře postarejte. Co dělat, když voda přesto zezelená a zapáchá?

6. červenec 2024

Je doba dovolených a kdo má doma bazén, měl by se o něj před svou nepřítomností postarat. Může se totiž stát, že až se za týden nebo 14 dnů vrátí, jeho voda už nebude průzračná, ale zelená a silně zapáchající.

Před odjezdem na dovolenou by neměly být v bazénu žádné mechanické nečistoty. Je potřeba pořádně vyprat písek ve filtraci, dopustit vodu a zajistit dostatečné dávkování chemie.

„Pro bazény s chlorem doporučuji koupit si na něj dávkovač. U salinace přístroje většinou upozorní na nedostatek soli ve vodě. To může nastat právě při průplachu filtrace a doplňování vody. Stačí pak sůl jenom přisypat. U nekrytého bazénu se vyplatí vodu přikrýt například solární plachtou, která zabrání spadu nečistot do vody,“ radí bazénový technik Martin Zikula z plzeňské firmy na Lochotíně.

Filtrace vody

Filtrace vody by měla běžet i během vaší nepřítomnosti stejně jako případná salinace, pokud nepoužíváte k ošetření vody chlor. Pokud ji zapínáte a vypínáte ručně, kupte si za pár korun časový spínač, který to udělá za vás.

V létě by se voda měla denně čistit přes filtraci minimálně 6 hodin. Nastavte si na něm dva cykly po 3 hodinách nebo 3x po dvou hodinách. Aby byla filtrace účinná, doporučuje se, aby cyklus trval nejméně dvě hodiny.

Zelená zapáchající voda

Může se stát, že během vaší dovolené dojde k přerušení dodávek elektřiny, časový spínač se vynuluje nebo spadne jistič a filtrace nebude fungovat. Pak se můžete připravit na zelenou zapáchající vodu. Nemusíte ji ale vypouštět a hned čistit bazén.

Nejdříve srovnejte pH vody na hodnotu 7,2. To po aplikaci trvá zhruba 8 hodin, nejlépe při zapnuté filtraci, aby se vše dobře promíchalo. Až se pH stabilizuje, můžeme použít další přípravky. Nejdříve „chlor šok“ podle návodu a opět pustit filtraci na 8 hodin, aby se účinné látky dobře promíchaly s vodou.

U solinátorů, pokud nesignalizují úbytek soli, vypněte automatiku a nastavte 100 %. Případně doplňte sůl. Filtraci nastavte na několik dvou hodinových cyklů v délce filtrování po dvou hodinách. Celková minimální doba filtrování vody by měla být 8 hodin denně.

Každý den filtraci proplachujte. Tím se bude snižovat hladina vody v bazénu a bude nutné ji doplňovat. Při každém doplnění změřte pH, obsah chloru, podívejte se na solinátor, zda bazén nepotřebuje doplnit sůl. Celý proces vyčištění bazénu trvá zhruba 3 až 5 dnů. Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio