Olympijský diplom podepsaný samotným Coubertainem. Výstava Z Paříže do Paříže představuje průkopníka československé cyklistiky, Jaroslava Brože

22. červen 2024

Paříž roku 1924. Olympiáda, která přichází v čase, kdy se nově uspořádaný svět konečně vzpamatovává z válečných hrůz a probouzí se do nového života. Právě tehdy mladé Československo skvěle reprezentuje teprve osmnáctiletý olympionik, cyklista Jaroslav Brož. Sportovní kariéru tohoto průkopníka československé cyklistiky i ucelenou sbírku jeho cen představuje výstava Z Paříže do Paříže v říčanském muzeu.

Celý svět se v tomto roce připravuje na olympijské hry v Paříži. Olympiáda se do hlavního města Francie vrací přesně po sto letech. Muzeum Říčany při této příležitosti připravilo jedinečnou výstavu s názvem Z Paříže do Paříže.

Právě před sto lety totiž Československo na olympiádě reprezentoval sedminásobný mistr republiky a vítěz desítek domácích i zahraničních závodů, Jaroslav Brož (1906 – 1953). Patřil k průkopníkům československé cyklistiky a k nejúspěšnějším českým cyklistickým závodníkům vůbec.

Většinu svého života strávil v Říčanech, kde provozoval mototechnu. Muzeum ve spolupráci s rodinou připravilo unikátní výstavu pohárů, medailí a trofejí včetně dokumentů ze sportovní i profesní kariéry Jaroslava Brože. Kromě nich je k vidění také olympijský diplom podepsaný zakladatelem moderních Olympijských her, lordem Coubertainem.

Kolo i brýle si vyrobil sám

Jaroslav Brož získal sedm titulů mistra Československa v outdoorových (50 km) i drážních (1 km, 5 km) disciplínách. Zvítězil také v legendárním závodě do vrchu Zbraslav-Jíloviště a do roku 1924 měl na svém kontě 19 různých cen!

Cyklistické brýle, které se Jaroslav Brož sám vyrobil na olympiádu v Paříži

Není se tak co divit, že se ve svých osmnácti letech stal členem československé národní reprezentace na Olympijských hrách v Paříži v roce 1924. Účast Jaroslava Brože na olympijských hrách v Paříži měla velký význam. Francie byla ostatně první zemí, která v roce 1918 samostatné Československa uznala. Jaroslav Brož byl tehdy pouze osmnáctiletý, neměl za sebou žádné sportovní zázemí, jaké známe u olympioniků dnešní doby, a v Paříži závodil na kole, které si sám vyrobil.

Přesto v tehdejší konkurenci dokázal dojet na jedinečném osmém místě a svou zemi skvěle reprezentovat. Ostatně na osmém místě v Paříži dojel i s vlastnoručně vyráběnými cyklistickými brýlemi, které jsou rovněž součástí vystavených exponátů. Z dnešního pohledu se ani nechce věřit, že na takový úspěch stačilo chránit si zrak ručně vystřiženými kousky plastu spojenými provázkem.

Trofeje a ceny jako doklad doby

Mezi mnoha exponáty je vedle velké dobové fotografie teprve osmnáctiletého olympionika Jaroslava Brože a jeho olympijského diplomu zajímavá také sbírka medailí a umělecká úroveň tehdejších trofejí. Jedná se o secesní sošky, které získal jako vítěz Sochorova mezinárodního závodu Praha-Český Brod-Praha.

Ukázka vystavených trofejí a pohárů

Stojí za to se také začístdo dobového tisku, jakým způsobem o Jaroslavu Brožovi píše, a v jakých superlativech. Zajímavé jsou i četné dobové fotografie, výuční list Jaroslava Brože v oboru zámečnicko-strojírenském a logo jeho dílny.

Díky své pečlivosti, šikovnosti a zodpovědnosti se totiž dokázal úspěšně prosadit nejen ve sportu, ale později také ve své živnosti. Prodával a opravoval jízdní kola a jeho mototechna se neustále rozšiřovala. V rámci mnoha vystavených exponátů jsou i smaltované známky jeho dílny „Auto-Moto-Velo Brož Radošovice“. Dílna totiž byla v tehdy ještě samostatných Radošovicích (dnes součást města Říčany).

Výstava bude k vidění do 15. září. Veškeré exponáty včetně dokumentu o Jaroslavu Brožovi je možné shlédnout také v elektronické verzi na webových stránkách muzea v Říčanech.

Spustit audio