Oprava soch Jana Štursy na budově boleslavského divadla je náročná. Restaurátoři pracují vysoko nad zemí

10. červen 2024 18:00

Na několik posledních představení v letošní sezóně musejí návštěvníci Městského divadla v Mladé Boleslavi procházet kolem nevzhledného lešení. To totiž využívají restaurátoři, kteří opravují sochy na střeše budovy. Na práce na dílech předního umělce Jana Štursy dohlížejí i památkáři. Do nové sezóny už by ale měla být sousoší „Probuzení národa“ a „Vítězsví umění“ jako nová.

Sochy Jana Štursy jsou na budově boleslavského divadla umístěné ve výšce několika desítek metrů nad zemí a měří kolem čtyř metrů. Restaurátor Vladimír Kohout právě ometá odškrabané vrstvy materiálu, kterým utěsňuje trhliny na jedné ze soch. „Nanášíme ho špachtlemi, takže se to nikdy nepovede do tvaru, jaký má mít. Do toho to upravujeme po zaschnutí. Zadělat musíme všechny prakliny,“ popisuje Kohout.

Restaurátoři budou na opravách pracovat pod vedením Martina Pokorného ještě minimálně dva měsíce, jak potvrzuje mluvčí magistrátů Šárka Charousková.

„Restaurátorské práce na dvou sousoších Jana Štursy, která zdobí budovu městského divadla v Mladé Boleslavi, by měly trvat do srpna letošního roku. To znamená, že do nové divadelní sezóny by mělo boleslavské divadlo vstoupit opět bez lešení.“

Opravy dvou sousoší vyjdou přibližně na 220 000 korun.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio