Ostružinová povidla
Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.
Čím nám ostružiny prospívají? Obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Studie prokázaly, že v nich najdeme i látky, které zpomalují stařeckou demenci. Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí.
Tak jdeme na slíbený recept, připravte si:
- 1 kg ostružin
- 100 ml vody
- 2 lžíce rumu
- 600 g cukru krupice
- 1 lžičku skořice
- 2 rozdrcené hřebíčky
Postup:
- Ostružiny podlijeme vodou a rumem a vaříme do změknutí.
- Potom přepasírujeme přes síto, přidáme další suroviny a pomalu vaříme do zhoustnutí.
- Ještě horká povidla dáme do zavařovacích sklenic a postavíme dnem vzhůru.
Tip: Parádně chutnají na palačinkách, v jogurtu nebo jako náplň do koláčů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.