Pampeliška není plevel, ale výborná léčivka
Pamatujete si, jak nám naše maminky vařily pampeliškový med, sirup nebo pampeliškový čaj? Pampeliška se užívá už stovky let a jsou k tomu ty nejlepší důvody. Je totiž velmi zdraví prospěšná.
Když si z jejich květů uvaříte čaj, vyčistíte svá játra, ledviny i pleť. Léčí choroby žlučníku, odvodňuje tělo, zlepšuje zdravotní stav při cukrovce, pomáhá při zácpě, léčí nechutenství a dokonce zlepšuje náladu. A nesmíme zapomenout ani na bílé mléko, které vytéká z čerstvě utrhnutých stonků. To je dobré na bradavice nebo mozoly. Pampeliška právě kvete, tak je na čase si k ní najít cestu. Určitě vás nezklame.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.