Páteční Noční linka: Téma: Jak se vztah k jídlu a stravování mění s věkem?

10. květen 2024

Jak se změnil váš jídelníček od mládí až do dnešních dnů? Jaký vliv mělo stárnutí na vaše chuťové preference? Jsou některá jídla, která jste si oblíbili až ve stáří? Jak se vaše stravovací návyky liší od vašich rodičů či prarodičů?

Měnil se váš vztah k jídlu v souvislosti se změnami ve vašem zdravotním stavu? Jak moc se liší stravování od vašich vrstevníků? Máte nějaké rituály spojené s jídlem? Které potraviny jsou pro vás tabu po celý život?

Jsme to, co jíme. Jídlo a jeho proměna v našem životě. Téma, které nás zavede do nitra našich žaludků a chuťových pohárků, které jsou odrazem doby ve které žijeme. Budu rád za vaše životní poznatky na téma, které se dotýká každého z nás.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy těší už teď Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

Bedřich |Dobrý večer já mám rád Svíčkou dobrou noc pane Honzo. Dobrou noc
frantisek svaricek|Dobrý večér p.MACOUN a posl.N.L.Byla doba kdy jsem jedl všechno a rád,dneska nemusím moc maso,já mám rád moučná jídla a sladkosti,taky podle toho vypadám,mám přes 110 kilo a doprovázeny slabší cukrovkou.Maso mám rád tučné,mám rád polívky a taky všechny druhy omáček.Když příjdu do restaurace,tak si vybirám jen moučná jídla.Zdravím všechny posl.N.L FRANTIŠEK ZE ŽIDLOCHOVIC.
Leoš|Zdravím všechny posluchače. Sice se lidi nemění, ale chutě ano. Po padesátce jsem byl rok vegetariánem, avšak už se nějaký ten rok věnuji pescetariánství. A řeknu vám, že takové duševni blaho,které zažívám mi opravdu nedodá žádný steak na světě. S pozdravem, Leoš
Jirka Kožíšek z Horní Břízy|V mládí jsem nemohl sníst žádné rajče, polévku nebo maso. Dnes v dospělosti jsem na rajčatech přímo závislý. Polévky jsou pro mě grunt. Začal jsem jíst i maso, ale jen střídmě. Teď bych rozhodně nedal jakýkoliv hmyzí pokrm. Mějte se hezky a hlavně netrpte hlady. Jirka
Michal Sedlák z Myšlína|Dobrý večer, pane Honzo a posluchači. Se mnou to mají všude jednoduché. Jsem celoživotní všežravec. Hlad – nejlepší kuchař. Jsem líný si vybírat. A když přibírám, bůček vystřídá zeleninu. Nebo si přikážu: „žer méně“. Zní to francouzsky, ale je to hezky česky. A účinné. Srdečné pozdravy paní Mileně do Poděbrad a paní Daně do Blatné.
autor: Honza Macoun