Paukertovo lahůdkářství bylo vyhlášené. Na popud operního pěvce tady vznikl i první obložený chlebíček

Paukertovo lahůdkářství bylo vyhlášené. Na popud operního pěvce tady vznikl i první obložený chlebíček
V září roku 1916 si osmadvacetiletý Jan Paukert se svou ženou Štěpánkou otevřeli nevelký, ale prvotřídně zařízený podnik na Národní – tehdy Ferdinandově – třídě, po níž s oblibou korzovala pražská smetánka.
Paukertovo lahůdkářství si brzy oblíbila. Stalo se vyhlášeným místem, kde si dávali dostaveníčko labužníci z celé Prahy, mlsali v něm slavní prvorepublikoví umělci a patřilo mezi nejproslulejší lahůdkářské domy v Evropě.
Dobroty, které Paukert nabízel, byly vskutku vybrané a pocházely z různých koutů světa. A zde se také zrodil obložený chlebíček – česká specialita. Údajně za ním stojí pěvec Národního divadla a malíř Jan rytíř Skramlík. Byl to velký bonviván a velký jedlík, proto si nechával do svého ateliéru nosit svačiny přímo od Paukerta. Celé chleby nechtěl, s tím se mu špatně malovalo, a tak mu Paukert posílal jednohubky. Jenže to Skramlíkovi bylo zase málo. Chtěl od spřáteleného lahůdkáře něco tak na dvě tři zakousnutí. Paukert se zamyslel a příště poslal Skramlíkovi obložený chlebíček.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.