Paukertovo lahůdkářství bylo vyhlášené. Na popud operního pěvce tady vznikl i první obložený chlebíček

Paukertovo lahůdkářství bylo vyhlášené. Na popud operního pěvce tady vznikl i první obložený chlebíček
V září roku 1916 si osmadvacetiletý Jan Paukert se svou ženou Štěpánkou otevřeli nevelký, ale prvotřídně zařízený podnik na Národní – tehdy Ferdinandově – třídě, po níž s oblibou korzovala pražská smetánka.
Paukertovo lahůdkářství si brzy oblíbila. Stalo se vyhlášeným místem, kde si dávali dostaveníčko labužníci z celé Prahy, mlsali v něm slavní prvorepublikoví umělci a patřilo mezi nejproslulejší lahůdkářské domy v Evropě.
Dobroty, které Paukert nabízel, byly vskutku vybrané a pocházely z různých koutů světa. A zde se také zrodil obložený chlebíček – česká specialita. Údajně za ním stojí pěvec Národního divadla a malíř Jan rytíř Skramlík. Byl to velký bonviván a velký jedlík, proto si nechával do svého ateliéru nosit svačiny přímo od Paukerta. Celé chleby nechtěl, s tím se mu špatně malovalo, a tak mu Paukert posílal jednohubky. Jenže to Skramlíkovi bylo zase málo. Chtěl od spřáteleného lahůdkáře něco tak na dvě tři zakousnutí. Paukert se zamyslel a příště poslal Skramlíkovi obložený chlebíček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka