Pavel Sapík připravil vepřovou panenku se šafránovým risottem a pivní zmrzlinu

Největší audioportál na českém internetu

Pavel Sapík, Naďa Konvalinková, Jana Chládková a Patrik Rozehnal | Foto: Petr Jindra

Pavel Sapík připravil vepřovou panenku se šafránovým risottem a pivní zmrzlinu

S Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem vařil šéfkuchař Pavel Sapík z restaurace Terasa u Zlaté studně. Pochází z kuchařské rodiny a vede jednu z nejlepších českých restaurací, kde měl večeřet i Barack Obama.

V menu byla vepřová panenka sous-vide s konfinovanou šalotkou, omáčkou z piva a dijónské hořčice a šafránové risotto. Jako dezert se podávala pivní zmrzlina.

Během vaření jste se dozvěděli, jak se dělá pravé italské risotto, jak se takové jídlo zdobí zlatem, jaké disciplíny jsou na Gastronomické Olympiádě nebo co panu Sapíkovi učarovalo v Provence. Jana Chládková se přiznala ke svému vztahu k pivu a prozradila, co nesmí chybět u ní v kuchyni.

Vepřová panenka s konfinovanou šalotkou:
vepřová panenka, trochu másla, sůl, pepř, několik lžic dijónské hořčice, šalotky a trochu sádla (nejlépe kachního), kořenová zelenina, pivo

Šafránové risotto:
kulatozrnná italská rýže na risotto, zeleninový vývar, láhev bílého suchého vína, 2 stroužky česneku, šalotka, olivový olej, oříšek másla, trochu parmezánu

Pivní zmrzlina:
500 ml smetany ke šlehání, 3 žloutky, 3 dcl tmavého černého piva

Reprízováno 17. srpna 2013.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.