Pečený banánový puding kuchařky Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910
V receptech našich babiček se setkáváme i se surovinami, které považujeme za běžně dostupné až v našich časech. Přitom třeba banány se do Evropy dostaly v 17. století a hospodyně ve městech z nich v 19. století uměly skvělý pečený banánový puding.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
- 23 dkg mouky
- 11 dkg margarinu
- 1 lžička kyseliny vinné
- kůra z 1 pomeranče
- 3 banány
- 11 dkg cukru
- čtvrt lžičky jídelní sody
- 1 vejce
- 1 dcl litru mléka
Prosej mouku s kyselinou vinnou a jídelní sodou. Cukr s margarinem utři do pěny. Rozstrouhej jemně pomerančovou kůru a přidej ji k tomu, přimíchej rychle vejce a tři několik minut. Postupně přidávej mouku střídavě s mlékem a smíchej vše dohromady. Pak oloupej a rozkrájej banány a přimíchej je. Těsto dej do misky vymazané máslem a vlož do mírně horké trouby a zmenšuj žár podle potřeby. Peče se to 1 až 1 a čtvrt hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.