Pečený banánový puding kuchařky Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Fotobanka Pixabay

Babiččiny recepty: Pečený banánový puding

V receptech našich babiček se setkáváme i se surovinami, které považujeme za běžně dostupné až v našich časech. Přitom třeba banány se do Evropy dostaly v 17. století a hospodyně ve městech z nich v 19. století uměly skvělý pečený banánový puding.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Ingredience
  • 23 dkg mouky
  • 11 dkg margarinu
  • 1 lžička kyseliny vinné
  • kůra z 1 pomeranče
  • 3 banány
  • 11 dkg cukru
  • čtvrt lžičky jídelní sody
  • 1 vejce
  • 1 dcl litru mléka

Prosej mouku s kyselinou vinnou a jídelní sodou. Cukr s margarinem utři do pěny. Rozstrouhej jemně pomerančovou kůru a přidej ji k tomu, přimíchej rychle vejce a tři několik minut. Postupně přidávej mouku střídavě s mlékem a smíchej vše dohromady. Pak oloupej a rozkrájej banány a přimíchej je. Těsto dej do misky vymazané máslem a vlož do mírně horké trouby a zmenšuj žár podle potřeby. Peče se to 1 až 1 a čtvrt hodiny.