Pendrek pouťový
Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Kořen lékořice očistíme, nakrájíme, namočíme a vaříme tak dlouho, až se veškerá tekutina odpaří a zbyde hustá černá hmota tzv. lékořicový extrakt. Do hrnce nasypeme 20 dkg cukru, 17 dkg másla, 5 dkg medu a 1 dcl smetany. Směs v hrnci přivedeme k varu a mícháme. Když zhoustne nalijeme do mísy, přidáme 10 dkg hladké mouky se špetkou soli, lžičku tekutého lékořicového extraktu a lžičku oblíbené ovocné šťávy. Směs promícháme, nalijeme do formy a necháme hodinu tuhnout. Potom nakrájíme na proužky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.