Petr Procházka ugriloval perličku s vinnou redukcí, ochutnal i Ladislav Špaček
Celé vaření i povídání se tentokrát točilo kolem vína. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do restaurace Farmy Blaník v Ostrovu u Vlašimi. Na místní terase si popovídali se sommeliérem, naučili se grilovat perličku s vinnou redukcí a dozvěděli se o zásadách při podávání a pití vína od mistra etikety Ladislava Špačka.
Tamní šéfkuchař Petr Procházka prozradil, jak nejlépe ogrilovat chutně perličku a co k ní podávat kromě vinné redukce. Naďa a Patrik si sedli k velkému dubovému stolu v Rytířském sále a požádali sommeliéra Ondřeje Veselku, aby jim prozradil, jak servírovat správně víno a které k čemu podávat
Hlavním hostem Pochoutek byl znalec nejen etikety, ale i vína – Ladislav Špaček. Dozvěděli jste se, jaké jsou rituály kolem podávání vína, jestli je dovoleno si ve společnosti přiťuknout a jaký zažil trapas s pitím ve vysoké společnosti.
Grilovaná perlička s vinnou redukcí:
vykoštěná prsa z perličky s kůží, červené víno, olej, třtinový cukr, brambory, mrkev, cibule a sůl
Postup:
Vykoštěná prsa z perličky s kůží potřeme olejem a opečeme nejdříve stranou s kůží na grilu, potom otočíme a ogrilujeme do zlatova. Brambory, mrkev a cibuli pokrájíme na větší kusy a plochou stranou položíme na tál grilu a zlehka ogrilujeme, trochu posolíme. Stranou si připravíme vinnou redukci. Nejprve si v kastrůlku zkaramelizujeme třtinový cukr, po té zalijeme červeným vínem a zredukujeme až do hustoty sirupu. A pak můžeme vše dohromady podávat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.