Petr Procházka ugriloval perličku s vinnou redukcí, ochutnal i Ladislav Špaček

Celé vaření i povídání se tentokrát točilo kolem vína. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do restaurace Farmy Blaník v Ostrovu u Vlašimi. Na místní terase si popovídali se sommeliérem, naučili se grilovat perličku s vinnou redukcí a dozvěděli se o zásadách při podávání a pití vína od mistra etikety Ladislava Špačka.

Tamní šéfkuchař Petr Procházka prozradil, jak nejlépe ogrilovat chutně perličku a co k ní podávat kromě vinné redukce. Naďa a Patrik si sedli k velkému dubovému stolu v Rytířském sále a požádali sommeliéra Ondřeje Veselku, aby jim prozradil, jak servírovat správně víno a které k čemu podávat

Hlavním hostem Pochoutek byl znalec nejen etikety, ale i vína – Ladislav Špaček. Dozvěděli jste se, jaké jsou rituály kolem podávání vína, jestli je dovoleno si ve společnosti přiťuknout a jaký zažil trapas s pitím ve vysoké společnosti.

Grilovaná perlička s vinnou redukcí:
vykoštěná prsa z perličky s kůží, červené víno, olej, třtinový cukr, brambory, mrkev, cibule a sůl

Perlička s vinnou redukcí

Postup:
Vykoštěná prsa z perličky s kůží potřeme olejem a opečeme nejdříve stranou s kůží na grilu, potom otočíme a ogrilujeme do zlatova. Brambory, mrkev a cibuli pokrájíme na větší kusy a plochou stranou položíme na tál grilu a zlehka ogrilujeme, trochu posolíme. Stranou si připravíme vinnou redukci. Nejprve si v kastrůlku zkaramelizujeme třtinový cukr, po té zalijeme červeným vínem a zredukujeme až do hustoty sirupu. A pak můžeme vše dohromady podávat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.