Pochoutky s Eduardem Hrubešem při výlovu rybníku
Pochoutky vás vzali na výlov rybníku Musík u Dublovic na Sedlčansku. Na místě se Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal naučili kuchat kapra a také z něj udělat krásné filety. Pak si z naporcovaného kapra udělali kapří špízy se zeleninou a citronem. Všemu asistoval i moderátor Eduard Hrubeš.
Během přípravy si povídali o rybaření, o rybích restauracích, o tom, jak se která ryba chytá, jestli mají rádi vlny apod. Zahráli si také hru s rybářskými pojmy a otestovali si znalost z gastronomie. Vše okořenili i rybí a rybníkářské písničky.
Kapří špízy na grilu:
očištěné porce kapra, plátky anglické slaniny, cibule, barevné paprikové lusky, cuketa, citron nebo lunetka. Dále nutné pořídit grilovací špejle, bagetu a snítky šalvěje
Na marinádu:
4 lžíce oleje, 1 lžíce worcestrové omáčky, lžíce tmavé sójové omáčky, lžíce medu, lžíce hořčice, lžičku citronové šťávy, bylinkové koření, česnek a sůl
Postup:
Očištěné porce kapra nakrájíme na kostky, potřeme marinádou a obalíme v plátcích anglické slaniny. Napichujeme na jehly střídavě s měsíčky cibule, plátky citronu nebo limetky a cukety a čtverečky barevných paprikových lusků. Vložíme na rozpálený gril a při opékání potíráme marinádou. Můžeme přiložit i snítky čerstvé šalvěje. Podáváme s plátky na grilu rozpečené bagety, kterou můžeme ještě potřít česnekem.
Reprízováno 2. listopadu 2013.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.