Plněné papriky v řeckém stylu vás naučí Lešek Semelka, pokud si pustíte záznam Pochoutek s tímto zpěvákem a hudebníkem. Samozřejmě, že se při vaření dostanou ke slovu i Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem. Mimo jiné se dozvíte, kdy Lešek hubne a jak jeho "muzikálová" dieta vypadá...
Své oblíbené plněné papriky se slaninou, rýží a rajčatovou salsou upekl zpěvák a muzikant Lešek Semelka. S přípravou mu samozřejmě pomáhalo pochoutkové duo Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.
Řeč byla mimo jiné o tom, zda Lešek nosí u sebe nůž, jako správný muž, jak se dostal k vaření a čím mu voní dobré jídlo. V příspěvku se Soňa Jindrová zaměřila na slovenské tenké papriky, které se k plnění hodí nejlépe. Čeká vás samozřejmě rychlovýslech i slovní hra z kuchyňského prostředí.
Plněné papriky se slaninou
Ingredience: maďarské nebo slovenské papriky (mohou být i silnostěnné), rajčata, rýže, slanina na plátky, mleté maso z poloviny vepřové a z poloviny hovězí, cibule, tymián, oregano, sůl, pepř, česnek a olej
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.