Pochoutky s Petrem Vackem
V našem pochoutkovém studiu jsme vařili s hercem, moderátorem a propagátorem zdravého životního stylu Petrem Vackem. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal díky němu ochutnali upravený starý židovský recept na rybí kuličky. Vyzkoušejte si ho i vy. Soupis ingrediencí i postup výroby najdete v článku...
Během mletí, koulení a následného smažení si povídali o nebezpečných chutích, oblíbených jídlech i rodinných zvycích. Dozvěděli jsme se něco o historii receptu, zahráli si hru se slovy a poslechli několik písniček.
Rybí krokety
Ingredience: 300g rybího masa - filé (původní recept používá filety z vykostěného kapra), 2 vejce, 100g mandlí, 50g rozinek, 3 cibule, 2 bílé housky nebo bílý toastový chléb, sůl, pepř, cukr, olej nebo husí sádlo (nebo rybí vývar, pokud zvolíte tradiční postup - vaření)
Postup: Umeleme rybí maso, housku či toastový chleba namočené ve vodě (vodu nezapomeneme vymačkat) a jednu cibuli. Vmícháme sníh ze dvou bílků a přidáme žloutky, nadrobno nasekané a spařené mandle, spařené a nasekané rozinky a druhou cibuli, nasekanou na drobno. Ochutíme solí a pepřem, případně i cukrem (většinou není nutné, rozinky jsou sladké dost, cukr se dával v Polsku). Z této směsi tvarujeme malé kuličky velikosti játrových knedlíčků. Ty pak buď uvaříme v rybím vývaru nebo smažíme na oleji. Podáváme s bílým pečivem, hranolky nebo vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.