Pochoutky s Petrem Vackem

Největší audioportál na českém internetu

Petr Vacek v Pochoutkách | Foto: Michal Plšek

S Petrem Vackem si pochutnáte na tradičním židovském jídle

V našem pochoutkovém studiu jsme vařili s hercem, moderátorem a propagátorem zdravého životního stylu Petrem Vackem. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal díky němu ochutnali upravený starý židovský recept na rybí kuličky. Vyzkoušejte si ho i vy. Soupis ingrediencí i postup výroby najdete v článku...

Během mletí, koulení a následného smažení si povídali o nebezpečných chutích, oblíbených jídlech i rodinných zvycích. Dozvěděli jsme se něco o historii receptu, zahráli si hru se slovy a poslechli několik písniček.

Rybí krokety
Ingredience: 300g rybího masa - filé (původní recept používá filety z vykostěného kapra), 2 vejce, 100g mandlí, 50g rozinek, 3 cibule, 2 bílé housky nebo bílý toastový chléb, sůl, pepř, cukr, olej nebo husí sádlo (nebo rybí vývar, pokud zvolíte tradiční postup - vaření)

Postup: Umeleme rybí maso, housku či toastový chleba namočené ve vodě (vodu nezapomeneme vymačkat) a jednu cibuli. Vmícháme sníh ze dvou bílků a přidáme žloutky, nadrobno nasekané a spařené mandle, spařené a nasekané rozinky a druhou cibuli, nasekanou na drobno. Ochutíme solí a pepřem, případně i cukrem (většinou není nutné, rozinky jsou sladké dost, cukr se dával v Polsku). Z této směsi tvarujeme malé kuličky velikosti játrových knedlíčků. Ty pak buď uvaříme v rybím vývaru nebo smažíme na oleji. Podáváme s bílým pečivem, hranolky nebo vařeným bramborem.


Petr Vacek v Pochoutkách

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.