Podkrkonošská meldouka
V Podkrkonoší se za dob našich babiček vařilo hlavně z brambor a zelí. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z těchto surovin připravit polévku, které se říkalo meldouka.
- ½ kg uzených žeber
- 40 dkg kysaného zelí
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 3 dkg sádla
- 1 cibule
- 3 dkg hladké mouky
- 15 dkg brambor
- křen
- sůl
- pepř
- lžíce kysané smetany
Žebra uvaříme doměkka, obereme je a nakrájíme na malé kousky. Do uzeného vývaru přidáme kysané zelí a uvedeme do varu. Z cibule, sádla a mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky. Na kostičky uvařené brambory dáme spolu s uzeným masem do polévky. Přidáme nakrájené vařená vejce, nastrouhaný křen, dochutíme smetanou nebo ořechem másla, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborama na loupačku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.