Používáte při vaření jalovec nebo kardamom? Pokud nevíte, jak s nimi naložit, poradí vám Iva Hüttnerová
Naše babičky zpestřovaly jídla kořením odjakživa. Kupovaly ho na trzích nebo si sušily vlastní a vždycky věděly, jak ho správně použít. Mezi nejoblíbenější patřil kmín, pepř a mletá červená paprika. A na tom se nic nemění ani dnes.
Ale dřív se používalo i další, velmi voňavé koření. Například jalovec se přidával k rybě, kysanému zelí i k pečínce. Anýz zase nechyběl v oblíbeném domácím kompotu nebo v likérech.
Kardamom se používal při přípravě sladkých i slaných jídel. Neobešla se bez něj játrová paštika ani sladké pečivo. A v bohatších rodinách se používal také šafrán. Ovšem jen svátečně do pokrmů z ryb.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.