Pražskými průchody a pasážemi se můžete dostat ze Staroměstského až na Senovážné náměstí

5. říjen 2024

Centrum Prahy je protkané průchody a pasážemi, díky nimž je možné zkrátit si cestu, ale také se ocitnout v zajímavých zákoutích. My se vydáme ze Staroměstského náměstí přes Ungelt, původně opevněný kupecký dvůr pocházející patrně už z 11. století, pak pasáží Menhartovského paláce, pasáží Paláce Broadway a pasáží České národní banky až na Senovážné náměstí. Naše procházka bude přehlídkou zajímavé architektury, historie a umění.

Naše kroky míří Týnskou ulicí mezi Týnským chrámem a domem U Kamenného zvonu.

Z Týnské ulice vstoupíme průchodem do Týnského dvora. Říká se mu také Týn nebo Ungelt a ve středověku býval opevněným kupeckým dvorem. Od ostatního města ho oddělovaly příkop a zeď. Všichni cizí kupci, kteří do Prahy přijeli, se tam museli shromáždit a za ochranu sebe i zboží samozřejmě zaplatit. Z poplatku se vyvinulo povinné clo, staroněmecky ungelt. A právě odtud pochází jeden z názvů dvora. Celnice zde fungovala až do 18. století, k dispozici tam kupci měli i kostel a nemocnici.

Od 14. století začali kolem Týnského dvora pražští měšťané stavět obytné domy. V současnosti jich tam stojí osmnáct, každý jiný, a tvoří malebný kout s možností posedět si v restauracích a kavárnách. My ale pokračujeme v cestě. Vyjdeme průchodem z Týnského dvora do Malé Štupartské, kolem Divadla Ungelt do ulice Štupartské a odtud do Celetné ulice. A to tak, že projdeme Menhartovským palácem.

Pasáž Menhartovského paláce

Menhartovský nebo Manhartský palác, zvaný také dům U koz či Šrámkův dům, je barokní palác, k jehož majitelům patřil třeba renesanční kavalír Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, autor jednoho z prvních českých cestopisů a účastník stavovského povstání, jenž byl popraven nedaleko odtud, na Staroměstském náměstí, v červnu 1621. V domě bývala sladovna, pak tu sídlila kolej řádu piaristů, fungovala tady textilní manufaktura a v současnosti tu mimo jiné můžete navštívit Divadlo v Celetné.

A do Celetné ulice jsme z této pasáže také vyšli. Dáme se doleva a okolo domu U Černé Matky Boží, známé kubistické stavby od architekta Josefa Gočára, a podloubím Pachtovského paláce, v němž sídlila až do roku 1784 mincovna a následně Zemské vojenské velitelství, dojdeme k pasáži Paláce Broadway se stejnojmenným divadlem.

V pasáži Paláce Broadway sídli stejnojmenné divadlo

Budova pocházející z 30. let minulého století se skládá ze tří šestipatrových křídel s železobetonovou skeletovou konstrukcí a patří k největším funkcionalistickým stavbám v centru Prahy. Pasáží Broadway jsme prošli do ulice Na Příkopě a vstoupíme do pasáže České národní banky, která se od roku 2016 nazývá Pasáží českého designu. Funkcionalistická pasáž s impozantní klenbou ze sklobetonu vznikla během stavby budovy Živnostenské banky v letech 1935 až 1942. V současnosti se zde nachází několik desítek vitrín s obrazy či plastikami našich tvůrců, které si kolemjdoucí se zájmem prohlížejí.

Touto pasáží jsme došli na Senovážné náměstí, dříve Senný trh, na němž císař Karel IV. roku 1360 povolil pícníkům prodej obroku, ovsa a sena. Při naší procházce jsme míjeli mnoho dalších zajímavých staveb, že by to vydalo na několik reportáží. Když sem budete mít cestu, uvidíte sami. Pasáží je v naší metropoli mnoho, stačí si jen vybrat, kterou a kam se vydáte.

Podloubí Pachtovského paláce, v němž bývala po staletí mincovna
Spustit audio