Při dlouhé jízdě autem můžete ovlivnit svou kondici tím, co jíte

26. červen 2024

Konec června je dobou příprav na prázdniny i delší cestu na dovolenou. Kromě balení byste ale zavčas měli plánovat také cestování. Obzvláště pokud vyjíždíte vozem a čeká vás za volantem dlouhá cesta k moři. Myslete včas především na dobrou kondici a svěžest řidiče. Vše začíná tím, že se na cestu dobře připravíte a rozvrhnete si pravidelné zastávky. Přibalte na cestu lehká jídla, ovoce i dostatek tekutin.

Začátek prázdnin a období dovolených jsou vždy spojeny s cestováním. Většina lidí volí jízdu autem z důvodu pohodlnosti i praktičnosti. Do auta je možné vzít si vše potřebné a na pobyt v zahraničí se dobře vybavit.

Dlouhé cestování je ale únavné a mnozí řidiči podcení nejen úskalí na cestě, ale také svojí kondici. Právě únava ale vede nejčastěji k vážným nehodám. Při dlouhém řízení je ze všeho nejdůležitější prevence. I menší nepříjemnost na cestě může celé rodině dovolenou hodně pokazit.

Cestování začíná ještě před samotnou jízdou

Ať už jedete kamkoliv, cestu je potřeba vždy dobře naplánovat tak, abyste věděli předem, kudy pojedete a kde budete stavět. Je dobré si také sepsat, co povezete sebou. A několikrát si vše zkontrolujte, abyste se nemuseli vracet.

S plánováním je potřeba dodržet i čas odjezdu. Nevyjíždějte s velkým zpožděním čistě proto, že jste chtěli ještě vše doma dotáhnout a vyřešit. Před cestou se také dobře vyspěte. A rozhodně místo spánku nebalte. Pokud máte v cílové destinaci nějaký čas, kdy se máte dostavit, nechte si na dlouhou cestu ideálně půldenní časovou rezervu.

Hlavní je itinerář přestávek

První důležitou věcí na cestě je dodržení pitného a potravinového režimu. Žízeň výrazně oslabí pozornost řidiče. Kávu si můžete přibalit do termosky, ovšem vypijte si jí v klidu během pravidelné přestávky a nepopíjejte při řízení. Káva navíc odvodňuje, přibalte proto i dostatek vody.

Pro udržení dobré kondice a pozornosti jsou nutné pravidelné přestávky. Ideální jsou přestávky po dvou hodinách jízdy. Nezapomeňte se během přestávky dobře napít. Pak můžete v pohodě jet dál. Preventivní pravidelné přestávky spojené s jemnou relaxační technikou, dřepy a procházkou, jsou tím nejlepším, co můžete pro svou kondici na dlouhé cestě udělat. Pokud by se vám chtělo spát, okamžitě na nejbližším odpočívadle zastavte a zdřímněte si alespoň nad 10 min. Osvěží vás to a budete se cítit lépe.

Potraviny, které pomohou

Na cestu si rozhodně neberte řízek nebo salámy, nic, co by se mohlo cestou v autě zkazit. Pokud spoléháte na sendviče, raději sebou přiberte chladící box, do kterého je umístíte. I v tom případě raději spoléhejte na kvalitní tvrdý sýr než na trvanlivý salám.

Přibalte si lehká jídla, která dodají energii – hlavně ovoce, zeleninu, oříšky a sušené ovoce. Můžete si vzít i trochu čokolády. Cokoliv, co vám dodá energii. Na cestě také opatrně s klimatizací. Nikdy jí nenastavujte na příliš nízké teploty, obzvláště pokud je venku horké letní počasí. Raději si do chladicího boxu sebou vezměte kousky ledu, které vás osvěží.

Spustit audio